To so 3 najnevarnejše vrste kruha, ki jih številni dnevno konzumirajo, a se jim je treba na daleč izogniti (če hočete ohraniti zdravje)

19. 10. 2025, 07:00 | Uredništvo
To so 3 najnevarnejše vrste kruha, ki jih številni dnevno konzumirajo, a se jim je treba na daleč izogniti (če hočete ohraniti zdravje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikdo si dneva brez kruha ne more predstavljati, a treba je vedeti, katerim vrstam se je bolje izogniti - če hočemo svojemu telesu dobro.

Vemo, da je pri kruhu potrebna previdnost in da ga lahko uživamo v omejenih količinah. Seveda je lahko del uravnotežene prehrane, a nekatere vrste lahko povzročijo težave - predvsem prebavne, pa tudi vnetje želodca.

Določene vrste kruha, ki se danes znajdejo na naših mizah, vsebujejo dodatke in predelane sestavine, ki na naše telo vsekakor ne vplivajo dobro. Zato je pomembno, da izberemo pravo vrsto kruha. Dietetičarka Destini Moody  iz organizacije Live It Up in nutricionistka Bonnie Taub-Dix sta izpostavili tri vrste kruha, za katere strokovnjaki menijo, da so najbolj težavne za prebavni sistem.

Beli kruh

Beli kruh je najpogosteje narejen iz rafinirane in beljene moke. To pomeni, da je večina hranilnih snovi odstranjena. "Eden izmed teh hranil je vlaknina, ki preprečuje nenadne poraste krvnega sladkorja, prav ti pa lahko povzročijo vnetje v arterijah," je Moody dejala za portal She Finds. Čeprav je beli kruh poceni in priročen za pripravo različnih jedi, lahko njegova redna uporaba povzroči vnetje v telesu, zlasti v črevesju.

Zakaj je Louvre tako znan? Hrani tudi rekvizit, ki ga pozna ves svet

Preberite še:

Pogačice (biscuits)

To je vrsta peciva, ki je dobro znana na jugu ZDA. Gre za gosto, masleno pecivo, ki ga pogosto jedo za zajtrk ali kot prilogo. Nanj namažejo marmelado, ali pa ga postrežejo k raznim omakam. A prav ta masleni okus, ki se mu številni ne morejo upreti, pomeni, da vsebujejo veliko nasičenih maščob, katerih pogosta uživanje je lahko škodljivo. "Med peko je treba dodati velike količine nasičenih maščob, da se izboljša tekstura, vendar se te maščobe v krvnem obtoku težko razgradijo," pojasnjuje Moody. To povečuje tveganje za bolezni srca. Te vrste kruha imajo tudi več kalorij, kar lahko privede do prekomerne telesne teže, če jih pogosto uživamo.

Sladka peciva

Seveda so zelo mamljiva in se jim je težko upreti, še posebej, ko njihov omamni vonj "zaplava" izza vogala kakšne pekarnice. A treba je vedeti, da lahko dodani sladkor in nasičene maščobe močno obremenijo prebavni sistem. "Takšen kruh je lahko težak za prebavo, saj vsebuje malo vlaknin in hranilnih snovi, hkrati pa veliko aditivov, ki porušijo ravnovesje črevesne mikroflore," pojasnjuje Taub-Dix.

"Ko črevesje izgubi ravnovesje, lahko pride do vnetja, ne le v želodcu. Takšne vrste kruha vsebujejo veliko kalorij, njihova hranilna vrednost pa je minimalna," dodaja. Namesto tega strokovnjakinji svetujeta uživanje kruha iz polnozrnatih ali kaljenih žit. Tak kruh vsebuje več vlaknin, pomaga prebavi, povzroča počasnejše zviševanje krvnega sladkorja in zmanjšuje vnetne procese v telesu.

Tisti, ki dosežejo 100 let in več, prisegajo na to solato: sestavine so skromne, a nasitijo za dolgo časa (in podaljšujejo življenje)