19. 3. 2022, 06:15 | Vir: STA

Če se vaš otrok upira ščetkanju zob, mu lahko pomagate s TEM dejanjem

Profimedia
Če se vaš otrok upira ščetkanju zob, mu lahko pomagate s TEM dejanjem (foto: Profimedia)

Rezultati nacionalne raziskave o ustnem zdravju prebivalcev Slovenije iz leta 2019 kažejo, da si vsaj dvakrat dnevno čisti zobe le okoli 60 odstotkov otrok, starih do pet let oziroma jim pri tem pomagajo starši.

Nacionalna raziskava je pokazala tudi, da si 20 odstotkov otrok in mladostnikov, starih med šest in 17 let, zobe čisti največkrat enkrat dnevno ali ne vsak dan, so pred svetovnim dnevom ustnega zdravja opozorili strokovnjaki. Le 70 odstotkov odraslih (med 18 in 74 let) si zobe ščetka redno, torej vsaj dvakrat na dan, je povedal Matej Leskošek.

"Žal je pandemija malce obrnila stvari na glavo. Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki pod okriljem Stomatološke sekcije poteka že 36 let na praktično vseh osnovnih šolah in šolah za otroke s posebnimi potrebami, je bilo v času epidemije zaustavljeno. Šolski zobozdravniki zato opažamo padec v ustni higieni naših šolarjev," je opozoril Leskošek.

Poudaril je še, da če bomo našim najmlajšim že od malih nog vcepili redno, pravilno skrb za ustno zdravje, nas v prihodnosti ne rabi pretirano skrbeti za naše oralno zdravje.

Omejite otroku uživanje sladkorja!

Specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva iz Zobne poliklinike Kranj Andreja Krašovec Jeraša je opozorila, da je karies zgodnjega otroštva ena najpogostejših kroničnih bolezni otrok. Karies je pri številnih otrocih prisoten v obliki nesaniranih karioznih lezij, ki imajo velik vpliv na otrokovo življenje.

"Pri veliki večini otrok je karies bolezen, ki jo je ob primerni preventivi mogoče preprečiti," je poudarila. Otrokom je zato treba ščetkati zobe vsaj dvakrat dnevno, in paziti na prehrano otrok.

Svetujejo, da otroci do drugega leta starosti sploh ne bi uživali prostih sladkorjev, torej sladkih pijač in sladkarij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.