6. 9. 2021, 19:46

To so znaki, ki kažejo, da imate morda nezdrav odnos s telefonom

profimedia

Težko si je predstavljati svet, v katerem nismo ves čas na telefonu. Se strinjamo?

Družbeni mediji nedvomno prinašajo pozitivne učinke kot je stalna povezanost z ljubljenimi, s katerimi morda ne moremo biti velikokrat v stiku, na Instagramu pa lahko pokažemo svojo ustvarjalnost ali pa je to temelj vaše podjetniške poti. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da ima nekatere negativne učinke na naše duševno zdravje. Našo povezanost s telefonom so povečala družbena omrežja kot so Instagram, saj so se vpletla v naša vsakdanja življenja.

Psihoterapevtka Pamela Roberts pove, da lahko mediji kot je Instagram spodbudijo razvezanost med resničnostjo in virtualnostjo. »To je psihološko povsem nezdravo. Namesto, da se vključimo v naše resnično življenje, se vključimo v neko fantazijo, ki na koncu privede le do tega, da naše življenje postane eno veliko razočaranje, kar lahko vodi v tesnobo in depresijo.«

Vsi niso vpeti na enak način, vendar spodaj navajamo nekaj znakov, ki bi lahko bili pokazatelji, da imate nezdrav odnos s telefonom.

Ne znate razmišljati o ničemur razen o telefonu

Čutite stalno potrebo po telefonu ali katerikoli drugi napravi? V trenutku, ko ga lahko primete, to tudi storite. Se vam je že zgodilo, da ste hodili in medtem brskali po telefonu ter sploh niste imeli nadzora nad tem, kam odhajate? To je zagotovo klic v sili. Upajmo le, da ne boste zašli na cesto.
 
Po drugi strani pa je to resno psihološko stanje. Nekateri posamezniki v primeru izgube interneta postanejo tesnobni, doživijo lahko tudi zlom ali hudo jezo.

Kadar ne veste, kje je vaš telefon, postanete nenormalno živčni

Vsakemu se je že naredilo, da se je prijel za žep, vendar telefona tam ni bilo. Ena stran ljudi bo na to reagirala povsem mirno in pomislila, kje so ga imeli nazadnje, najpomembnejše pa – vprašali se bodo, ali ga v tem trenutku res potrebujejo.
 
Druga stran pa lahko zažene hudo paniko. Živčno bodo iskali telefon, premetali vse stvari, ki so jim na poti, le da najdejo telefon. Naj vam povemo – nekaterim se naredi, da ga najdejo kar v svojih rokah!

S svojim razpoloženjem vplivate na druge ljudi

Pogosto se sami ne zavedamo, da se soočamo s težavo. To najprej opazijo ljudje okoli nas. Kadar vam nekdo izpostavi težavo, se vaše razpoloženje v trenutku spremeni in postanete razdražljivi ter zatrjujete, da nimajo prav.
 
Prav tako pa lahko posamezniki zaradi instantne uporabe družbenih mediijev postanejo depresivni ali zaskrbljeni, saj v svetu medijev prihaja do postavljanja idealov, s katerimi se mlada bitja primerjajo in nenamenoma uničujejo svojo samopodobo. Nekateri pa se z brskanjem po Instagramu izogibajo resničnim težavam v svojem življenju in gledajo vse popolne posameznike, ki naj bi imeli v svojem življenju vse postavljeno na svojem mestu.

Kaj lahko naredite sami?

Če se spoprijemate s temi težavami, morda razmislite o pogovoru z ljudmi, ki doživljajo isto stvar. To je lahko v veliko pomoč, saj boste vedeli, da niste sami v tem in da to ni nič sramotnega. S pomočjo drugih boste opazili, da je to resen problem in da je čas, da se ga rešite.

To je le vzorec, ki se je na žalost utrdil.

Za vas imamo le nekaj enostavnih rešitev, ki jih lahko poizkusite za začetek.

Najprej bodite v kontroli, da uporabljate le eno aplikacijo naenkrat. Posvetite se samo njej in samo, če je pomembno. Za posamezne aplikacije si lahko naredite časovne omejitve.

Če hodite po ulici in gledate v telefon, se ustavite in telefon položite v žep.

Poiščite si več hobijev, s katerimi si boste krajšali čas. Posvetite se življenjskim dejavnostim – družite se osebno, ne preko zaslonov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.