N.Z. | 25. 1. 2022, 10:27

Omikron zdrži dlje časa na plastiki in človeški koži kot druge različice, trdijo japonski znanstveniki

profimedia
Omikron zdrži dlje časa na plastiki in človeški koži kot druge različice, trdijo japonski znanstveniki (foto: profimedia)

Na vzorcih kože s trupel se je pokazalo, da imajo različice koronavirusa drugačno trajanje. Alfa se obdrži 19,6 ur, beta 19,1 ur, gama 11 ur, delta 16,8 ur, omikron pa kar 21,1 ure.

Še več. Varianta omikron uspe veliko dlje preživeti tudi na plastičnih površinah, sporočajo japonski znanstveniki. Gre za izjemno visoko 'stabilnost v okolju' oz. visoko prenosljivost in trdovratnost, kar je različico omikron 'povzdignilo' v dominantno varianto, ki se nadvse hitro širi.

Na plastičnih površinah je doslej za povprečen čas koronavirusnih različic veljalo 56 ur, pri čemer se je alfa obdržala 191,3 ure, beta 156,6 ur, gama 59,3 ure in delta 114 ure. Pa omikron? Zanj so japonski znanstveniki pred kratkim odkrili, da mu uspeva obstati kar 193,5 ur (dotični rezultat pa še čaka recenzijo kolegov, so zapisali na bioRxiv).

Na srečo imamo ljudje v boju zoper koronaviruse (ne glede na trdovratnost različice) naslednjo rešitev: prav vse variante podležejo dezinfekcijskemu sredstvu na bazi alkohola že po 15 sekundah.

"Iz zato," še sporočajo japonski znanstveniki, "še naprej priporočamo redno higieno rok z dezinfekcijskimi sredstvi ali milom, tako kot to svetuje tudi Svetovna zdravstvena organizacija."
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.