12. 3. 2021, 11:08

Tudi hrana iz konzerve je lahko zdrava, trdi nutricionistka: "In TA je med njimi najbolj zdrava!"

profimedia

Mineva leto dni od takrat, ko smo si množično pričeli ustvarjati zaloge sredstev za dezinfekcijo, toaletnega papirja in konzervirane hrane, da bi za silo ušli potencialnemu scenariju pandemijsko povsem izpraznjenih trgovin. In čeprav se je potreba po ustvarjanju zalog znantno zmanjšala, je v številnih shrambah vedno najdi konzervo ali dve.

Konzerviranje hrane to ohranja svežo in užitno. Tako ohanjamo jestljivost tudi tistih prehrambenih dobrin, ki bi bile sicer hitro pokvarljive. Na žalost ima konzerviranje hrane tudi svoje stranske učinke. Med njimi so izguba dragocenih sestavin, s katerimi se lahko pohvali le sveža hrana. Po drugi strani pa sta tako shranjena sadje in zelenjava obstojna še nekaj let.

In čeravno večinsko javno mnenje konzervirana živila jemlje za manj zdravo alternativo, ve nutricionistka, dr. Jess Cording, povedati, da to še zdaleč ni nujno tako. Še več. Njenemu mnenju se pridružuje tudi vsa stroka, ko spregovori o najbolj zdravi konzervirani hrani, ki jo imamo danes na voljo.

"To so brez dvoma sardele v konzervi in sardine. Odličen izvor proteinov, ki ne zahtevajo veliko priprav in kuhanja, pa so tudi druge konzervirane ribe," poudarja in dodaja, da ima dodajanje konzerviranih rib v prehrano številne zdravstvene prednosti.

"Konzervirane sardele vsebujejo tudi manj živega srebra kot druge vrste rib, zato jih upravičeno uvrščamo med najboljše, kar nam ima ponuditi morska hrana. To je še posebno pomembno, ko nimamo dostopa do svežih rib!"

Z njimi, še ve povedati dr. Cording, telo oskrbimo z veliko proteini, vitaminom D in protivnetnimi omega-3 maščobnimi kislinami, olivno olje pa je kot nenasičena maščoba odlično tudi za naše srce.

Kako jesti sardine?

Stroka priporoča, da tedensko zaužijemo dve do tri porcije rib (z nizko vsebnostjo živega srebra, Cordingova pa priporoča, da jih redno vmešamo v testenine ali pa jih zaužijemo za malico s sirom ali krekerji.

"Osebno jih najraje pripravim tako, da jih stlačim z vilico in enostavno vržem v solato," je za Mind Body Green še povedala dr. Cording.

profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord