N.Z. | 6. 9. 2022, 12:49

Tudi mila oblika covida lahko povzroči, da se vaši možgani skrčijo

profimedia
Tudi mila oblika covida lahko povzroči, da se vaši možgani skrčijo (foto: profimedia)

Iz celega sveta prihajajo dokazi o nevrološki škodi, ki jo povzroča covid.

Ena od zadnjih pomenljivejših raziskav prihaja iz Velike Britanije. Tamkajšnji raziskovalci so proučili možganske spremembe pri ljudeh tako, da so primerjali slike njihovih možganov pred in po tem, ko so zboleli za covidom.

V vzorec je bilo zajetih 785 udeležencev, starih med 51 in 81 let, za katere so že imeli slike možganov, ki so nastale še pred pandemijo. Šlo je za slike, ki so bile v povprečju stare okoli tri leta. Glede na raziskovalcem dostopne podatke je bilo med preiskovanimi prostovoljci 401 takšnih, ki so se okužili s SARS-CoV-2. Medtem ko je večina njih covid prebolela v blažji obliki, jih je 15 izmed njih vendarle potrebovalo tudi hospitalizacijo.

Primerjave slik možganov so nato pokazale, da so štiri mesece in pol po preboleni mili obliki covida, njihovi možgani izgubili med 0,2 do 2 odstotka možganskega volumna in imeli v primerjavi z zdravimi udeleženci tanjšo plast sive možganovine.

Za primerjavo: starostniki praviloma izgubijo od 0,2 do 0,3 odstotka sive možganovine na področju hipokampusa vsako leto. To področje je povezano s funkcijo spomina.

Na področju možganov, kjer je lociran center za voh, naj bi covidni prebolevniki izgubili za 0,7 odstotka več tkiva v primerjavi s posamezniki iz kontrolne skupine.

Prebolevnik so se slabše izkazali tudi na kognitivnih testih. Teste pozornosti, vizualne predstave in hitrosti procesiranja so reševali od 8 do 12 odstotkov dalj časa od zdravih posameznikov. Raziskovalci sicer niso našli sledi upočasnjenega priklica spomina, odzivnega časa ali razumevanja.

»Spremembe v kogniciji smo lahko povezali z možganskimi spremembami v točno določenih segmentih možganov,« je izsledke komentirala Gwenaëlle Douaud, nevroznanstvenica z Univerze v Oxfordu, medtem ko je nevrolog z Univerze Paris Lariboisiere Hospital, Jacques Hugon dodal, da ni povsem jasno, ali si bodo možgani od takšne škode lahko opomogli.

»Ne vemo natančno, kaj se dogaja v možganih. O ničemer nismo še zares prepričani, vemo pa, da bomo morali te paciente podrobno spremljati v letih, ki prihajajo.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.