I. D. | 8. 8. 2022, 20:35

Tudi vi jemljete ta zdravila, ki v vročem vremenu povečujejo tveganje za srčni infarkt?

Profimedia
Tudi vi jemljete ta zdravila, ki v vročem vremenu povečujejo tveganje za srčni infarkt? (foto: Profimedia)

Še posebej so na udaru ljudje s to kronično boleznijo. Posvarite tudi svoje bližnje!

Število srčno-žilnih bolnikov se je v Evropi v zadnjem desetletju zmanjšalo za približno 17 odstotkov, a bolezni srca in ožilja so še vedno vodilni ubijalec. Koronarni bolniki svoje stanje uspešno uravnavajo z različnimi zdravili, med njimi so zaviralci adrenergičnih receptorjev beta (beta blokatorji), protitrombocitna zdravila in aspirin.

Ta zdravila zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt, a ne vedno enako dobro. To še posebej velja za obdobja visokih temperature, ko je tudi statistično srčnih infarktov več.

"Pacienti, ki jemljejo katero od teh dveh zdravil, imajo povišano tveganje," je povedal Kai Chen, profesor epidemiologije z medicinske fakultete Univerze Yale. "Med vročinskimi valovi bi morali biti še posebej previdni." Med previdnostne ukrepe sodijo ohlajanje, zadrževanje v hladnih prostorih, tudi uporaba klime.

Eurostat
Število smrti zaradi koronarnih bolezni na milijon prebivalcev v letu 2017

Število smrti zaradi koronarnih bolezni na milijon prebivalcev v letu 2017

Srčni infarkt sicer lahko izzovejo tudi zunanji okoljski dejavniki, na primer onesnažen zrak ali mraz. Epidemiologi šele v zadnjem času ugotavljajo, da ima enak učinek tudi vročina, a zaenkrat še ni povsem jasno, katere skupine so najbolj ogrožene.

Profimedia

Da so nekatera zdravila poleti nevarna, so ugotovili na podlagi podatkov o 2494 ljudeh iz nemškega mesta Augsburg, ki so med 2001 in 2014 v poletnih mesecih (od maja do septembra) preživeli srčni infarkt.  Uporabniki zaviralcev beta in protitrombocitnih zdravil so imeli veliko višjo možnost, da se jim bo srce ustavilo na vroč dan. V primerjavi s povprečno toplimi dnevi je bila ta povečana za:

  • 63 odstotkov pri bolnikih, ki so jemali protitrombocitna zdravila;
  • 65 odstotkov pri bolnikih, ki so jemali zaviralce adrenergičnih receptorjev beta;
  • 75 odstotkov pri bolnikih, ki so jemali oboje.
Profimedia

Ljudje, ki niso jemali teh zdravil, so imeli enako možnost za srčni infarkt vse dni, ne glede na temperature. Študija sicer ne dokazuje, da omenjena zdravila povzročajo srčni infarkt, a odpira resen dvom, saj so povečano tveganje ugotovili tudi pri mlajši populaciji (25 do 59 let), čeprav je bilo med njimi veliko manj koronarnih bolnikov. Pri mladih so se za nevarne izkazali tudi statini, zdravila za zniževanje povišanega holesterola. Pri teh posameznikih je tveganje za srčni infarkt na vroč dan kar trikrat višje od običajnega.

Bobo

"Predvidevamo, da nekatera zdravila telesu otežujejo uravnavanje temperature," razmišlja Chen. Ob tem še svari, da se bo število z vročino povezanih srčnih infarktov bistveno povečalo, ko se bo planet segrel za dve do tri stopinje celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.