Tudi z meditacijo lahko okrepimo svoj imunski sistem!

Moč meditacije

25. 4. 2020, 11:29 | Zdravje | Piše: M.K.

              Tudi z meditacijo lahko okrepimo svoj imunski sistem! (foto: Pexels/Lucas Pezeta) Pexels/Lucas Pezeta

Ste se kdaj vprašali, kakšno povezavo imajo meditacija, možgani in imunski sistem? Odgovor je: močno.

Imunski sistem je eden od najpomembnejših organskih sistemov, ki je odgovoren za stanje našega telesa in organizma. Je naša obramba, ki deluje za nas in nas brani pred tujki in tujimi vdori, kot so npr. virusi in bakterije. Imunski sistem je ustvarjen tako popolno, da lahko prepozna za nas nezaželene patogene organizme. In ko se mora  imunski sistem zaradi recimo kroničnega stresa sam začeti boriti za svoj obstoj, naš organizem postaja ranljiv za vnetja in različne bolezni. Zelo tesno je povezan z možgani in skupaj 'komunicirajo' med seboj prek izmenjave kemičnih sporočil. In ker z meditacijo lahko delujemo na svoje možgane (to so pokazale že številne študije), je zaradi te povezanosti različne strokovnjake začelo zanimati, ali z meditacijo lahko vplivamo tudi na delovanje imunskega sistema.

Z analizo več eksperimentalnih študij, ki so pod drobnogled vzele učinke čuječnosti in meditacije na imunski sistem, pa so dognali  naslednje:  

 •           redna praksa čuječnosti lahko zmanjšuje markerje (vnetne markerje), ki so odgovorni za stopnjo vnetja v telesu in so povezani z zmanjšanim delovanjem imunskega sistema in boleznimi;
 •           redna praksa čuječnosti lahko povečuje število celic CD-4, t. i. celic 'pomagalk,' ki pomagajo imunskemu sistemu;
 •           redna praksa čuječnosti deluje na aktivnost telomeraz, ki so pogosto povezane z rakavimi obolenji in prezgodnjim staranjem.
unsplash.com

Rezultate analiz bi bilo po mnenju avtorjev študij sicer treba ponoviti s strožjimi metodologijami, a za zdaj kažejo izjemno obetavne izide in neizmeren potencial prakse čuječnosti, meditacije in podobnih tehnik na izboljševanje delovanje imunskega sistema in povečanja obrambnih mehanizmov organizma in s tem povečane obrambe pred različnimi okužbami in boleznimi.

In to ni edina študija, ki kaže izjemno pozitivne in obetavne rezultate. V neki drugi študiji so raziskovalci UCLA pod drobnogled vzeli HIV pozitivne moške in jih razdelili v dve skupini. Ena se je udeležila 8-tedenskega programa meditacije, druga je bila kontrolna skupina, ki se je udeležila 1-dnevnega seminarja obvladovanja stresa. Raziskovalci so ugotovili, da se je moškim meditantom v primerjavi s kontrolno skupino, ki ni meditirala, znatno povečalo število celic CD-4. Ne pozabimo, te celice so celice 'pomagalke', ki pomagajo imunskemu sistemu.

Še eno študijo pa so opravili na Univerzi Wisconsin Madison, kjer so si z raziskavo želeli odgovoriti na vprašanje, ali čuječnost in meditacija lahko spreminjata možgane in vplivata na delovanje imunskega sistema. V tej študiji so pod drobnogled vzeli dve skupini sicer zdravih ljudi: prva skupina je morala redno izvajati tehniko čuječnosti. Sodelovala pa je še kontrolna skupina. Po osmih tednih, kolikor je trajal trening čuječnosti, so s cepivom proti gripi cepili obe skupini in pri skupini, ki je izvajala čuječnost, je bilo zaznati višje ravni protiteles v telesu, ki so potrebni za boj proti obolenju, v primerjavi s kontrolno skupino.

Raziskovalci so tako zaključili, da z redno meditacijo lahko vplivamo na možgane in imunski sistem, in to v pozitivni smeri, zato predlagajo bolj konkretne in natančne raziskave na tem področju.

Pexels/Maik Kleinert

Vprašanje, kako deluje meditacija na imunski sistem, odpira nova obzorja

Raziskovalci se že nekaj časa sprašujejo, kakšni mehanizmi natančno vse delujejo v ozadju. Veliko vprašanj ostaja odprtih. Lahko pa si pomagamo pri odgovoru še z naslednjimi informacijami:

 • Z raziskavami je bilo potrjeno, da naše misli in čustva vplivajo na naš imunski sistem prek kemijske izmenjave sporočil, ki prihajajo iz možganov. Zato lahko stres, negativno razmišljanje in nekatera čustvena stanja vplivajo na naš imunski sistem in ustvarijo okolje, ki je bolj dovzetno za bolezni. Meditacija pa zmanjšuje stres, nas naredi bolj odporne ter pomaga pri spopadanju s težkimi čustvenimi stanji.
 • Študije so našle povezavo med meditacijo in tistimi deli možganov, ki delujejo podobno kot glavni center imunskega sistema. Ko so ti predeli stimulirani med meditacijo, učinkoviteje deluje tudi imunski sistem.
 • Z meditacijo delujemo tudi na t. i. 'druge' možgane, to je črevesje. Danes nas verjetno nič več ne preseneti informacija, da so možgani in črevesje močno povezani in da je to soodvisna dvosmerna povezava. Tudi pri tej povezavi naj bi veliko vlogo imela naša čustva. Nekateri celo pravijo, da je črevesje naš drugi imunski sistem. Ker meditacija in čuječnost delujeta na možgane, delujeta tudi na črevesje. Kot smo povedali, gre za dvosmerno tesno povezano relacijo. Znanstveniki iz Univerze Harvard so s pilotsko študijo celo ugotovili, da redno izvajanje meditacije lahko lajša simptome t. i. sindroma razdražljivega črevesja. Več o študiji TUKAJ.

Zelo na mestu bi torej lahko bil rek: ena meditacija na dan odžene zdravnika stran.

VIR: mindful.org in ncbi.nlm.nih.gov