N.Z. | 10. 11. 2020, 11:19

Učinkovito cepivo bi v temeljih spremenilo tok pandemije, sporočajo iz WHO

profimedia

Cepivo proti covidu-19 bi lahko postalo dostopno najranljivejšim že marca 2021, sporočajo iz WHO.

Bruce Aylward je na letnem ministrskem sestanku Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poročal o rezultatih zadnje faze testiranj cepiva podjetja Pfizer in jih ocenil kot 'zelo pozitivne'.

"Še vedno je pred nami veliko dela, saj gre zaenkrat zgolj za vmesne rezultati ... pa vendar so ti tako pozitivni, da svetu lahko vlivajo upanje," je povedal Aylward. "Verjamemo, da nam bo do marca uspelo spremeniti smer in dinamiko te krize."

Eksperimentalno cepivo proti koronavirusu, ki sta ga skupaj razvila ameriško farmakološko podjetje Pfizer in nemško podjetje BioNTech, se trenutno ponaša z 90-odstotno učinkovitostjo pri preprečevanju covida-19, kar stroka ocenjuje za velik preboj v boju proti pandemiji.

Dobre novice o cepivu je v tvitu z navdušenjem pozdravil tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O omenjenem cepivu bo za ameriški trg že decembra odločala ameriška Agencija za zdravila in hrano (FDA), evropska zdravstvena agencija pa je za cepivo BioNTech/Pfizer in cepiva, ki jih razvijajo AstraZeneca in univerza Oxford sprožila proces hitre procedure.

Trenutno stanje pri razvoju cepiv proti covidu-19:

  • Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech niti ni bilo med prvimi devetimi cepivi, ki jih v svetu pospešeno razvijajo in na katere je stavil WHO. V razvoju je namreč še veliko cepiv.

Cepivo je bilo preizkušeno na vzorcu več kot 43.000 prostovoljci, od katerih jih je 38.955 prejelo drugo dozo 8. novembra. Cepivo postane učinkovito teden dni po ponovitvenem cepljenju.

Predvidevajo, da bi do konca leta uspeli proizvesti do 50 milijonov cepiv, v letu 2021 pa do 1,3 milijarde njih.

Kaj pa učinkovitost ruskega Sputnik V?

Tudi rusko cepivo Sputnik V naj bi se hvalilo z 90-odstotno učinkovitostjo, a o njem še ni mogoče javno soditi, saj je zbiranje podatkov še vedno v teku.

"Mi smo odgovorni za spremljanje učinkovitosti cepiva Sputnik V med državljani, ki so cepivo prejeli tekom masovnega cepljenja," je povedala Oksana Drapkina, direktorica raziskovalnega inštituta pri ruskem ministrstvu za zdravje. "Glede na naše podatke je tudi to cepivo več kot 90-odstotno učinkovito. Obstoj še enega učinkovitega cepiva je dobra novica za vse."

Pri WHO so optimistični

Aylward je bil pri oceni prihodnjega poteka pandemije optimističen:

"Kar se tiče diagnostike, smo sposobni razširiti testiranje na globalni ravni, pri terapiji pa imamo zdaj dovolj orodij, da zmanjšamo smrtnost zaradi covida. Na področju cepiv, še posebno v luči aktualnih novic, pa smo končno zelo blizu tega, da bomo konec prvega trimesečja prihodnjega leta pred okužbo lahko zaščitili najbolj ranljive dele populacije."

Aylward je nato omenil še manj prijeten vidik sicer dobrih novic, to je finančni zalogaj. V akutni fazi financiranja bi bilo namreč potrebno vložiti 4,5 milijarde dolarjev, kar je precejšenj zalogaj in kar bi lahko upočasnilo dostopnost do testov, zdravil in cepiv v državah s šibkejšo finančno sliko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.