V Braziliji prekinili klinično testiranje kitajskega cepiva proti covidu-19

Zaradi resnega incidenta

10. 11. 2020, 10:09 | Zdravje | Vir: STA

              V Braziliji prekinili klinično testiranje kitajskega cepiva proti covidu-19 (foto: Hina/STA) Hina/STA

Brazilski zdravstveni regulator je prekinil klinično testiranje na Kitajskem razvitega cepiva proti covidu-19 CoronaVac. Kot so namreč sporočili v ponedeljek, se je 29. oktobra zgodil "resen neugoden incident", ki vključuje v testiranje vključenega prostovoljca.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa v izjavi zaradi pravil zasebnosti ni razkril podrobnosti dogodka, je pa navedel, da tovrstni incidenti vključujejo smrt, potencialno usodne stranske učinke, resno invalidnost, hospitalizacijo, okvare pri rojstvu in druge "klinično pomembne dogodke".

Javni inštitut za zdravstvene raziskave Butantan, ki usklajuje testiranje cepiva v Braziliji, je nad odločitvijo presenečen. Njegov vodja Dimas Covas je za brazilske medije, ki jih povzema britanski BBC, dejal, da je ustavitev testiranj povezana s smrtjo, a da ta ni povezana s cepivom.

Kitajsko farmacevtsko podjetje Sinovac Biotech, ki je razvilo cepivo CoronaVac, je zagotovilo, da je cepivo varno. "Prepričani smo v varnost cepiva," so zagotovili v sporočilu za javnost in dodali, da incident ni povezan s cepivom.

Cepivo CoronaVac je eno izmed nekaj več kot desetih cepiv, ki so trenutno po vsem svetu v zadnji, tretji fazi testiranja. Gre za ključen del razvoja cepiva, v katerem nekaterim kandidatom tudi spodleti.

Začasna prekinitev te faze sicer ni nekaj nenavadnega

Septembra je denimo Velika Britanija ustavila testiranje enega od cepiv, ko je eden od prostovoljcev prav tako utrpel neželeno reakcijo. Testiranje cepiva, ki ga razvijata AstraZeneca in univerza v Oxfordu, so po nekaj dneh nadaljevali, ko so pristojni regulatorji presodili, da je to varno.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro sicer javno izraža večjo naklonjenost prav cepivu AstraZenece in vztraja, da njegova vlada ne bo kupila kitajskega cepiva. Tega trenutno testirajo tudi v Indoneziji in Turčiji.

Največji podpornik kitajskega cepiva je medtem guverner Sao Paola Joao Doria, eden najvidnejših Bolsonarovih nasprotnikov. Še v ponedeljek je naznanil, da bo prvih 120.000 odmerkov cepiva CoronaVac v Sao Paolo prispelo 20. novembra, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Prav v ponedeljek je sicer veliko upanje prinesla novica, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.