18. 3. 2022, 13:51 | Vir: STA

V času pandemije kadilo manj Američanov (razlogi za to so nadvse pestri)

profimedia

V prvem letu pandemije covida-19 so Američani povečali uživanje alkoholnih pijač in prepovedanih drog, vendar pa so glede na podatke centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi manj kadili - tako cigarete in cigare kot tudi elektronske cigarete.

Možni razlogi za zmanjšanje kajenja so vztrajna javna kampanja proti kajenju in uvajanje vedno novih prepovedi na tem področju, višje cene tobačnih izdelkov in sprememba življenjskega sloga v času pandemije. Tisti, ki so kadili občasno v družbi, v času pandemije tega niso mogli početi, saj je bilo druženje v veliki meri prepovedano. Kaditi so na primer nehali tudi starši, ki so morali biti zaradi zaprtja šol in vrtcev doma z otroci. Nekateri so se poleg tega prestrašili opozoril, da kadilce covid-19 ogroža veliko bolj kot nekadilce.

Anketa CDC med 31.000 Američani je ugotovila, da si je v letu 2020 le 19 odstotkov Američanov privoščilo najmanj en tobačni izdelek. Leta 2019 je bilo takih 21 odstotkov. V letu pred pandemijo je kadilo 14 odstotkov Američanov, leta 2020 pa 12,5 odstotka. Leta 1965 je medtem kadilo kar 42 odstotkov Američanov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.