27. 2. 2019, 15:19 | Vir: STA

V črevesju živali iz globin oceanov našli koščke plastike!

profimedia
V črevesju živali iz globin oceanov našli koščke plastike! (foto: profimedia)

V črevesju živali, ki živijo v najglobljih jarkih oceanov, so britanski znanstveniki našli koščke plastike, piše v študiji, ki jo je danes objavila znanstvena revija Royal Society Open Science.

V oceanih plava najmanj pet tisoč milijard kosov plastike. Večina dosedanjih študij, ki je preučevala vpliv onesnaženosti s plastiko, se je osredotočala na onesnaženje blizu površja morja. Pokazale so veliko stopnjo onesnaženja s plastiko v ribah, želvah, kitih in morskih pticah.

Britanski strokovnjaki pa so sporočili, da so delce plastike našli v drobnih rakcih v šestih najglobljih oceanskih jarkih. V najglobljem med njimi, Marijanskem jarku, so prav vse živali, ki so jih preučili, imele v prebavilih plastiko.

Od 90 živali, ki so jih preučili, so v 65, kar je 72 odstotkov, našli najmanj en plastičen delec. Študija sicer izpostavlja, da ni jasno, ali so delci prišli do morskega dna ali so jih morda pogoltnile ribe, ki so živele bližje morskemu površju in so po poginu potonile, z njimi pa so se hranile živali v globinah.

Znanstveniki so ob analizi plastičnih vlaken v živalih ugotovili, da so se vezi med atomi v plastiki skrčile, kar po njihovih navedbah pomeni, da so vlakna stara več let.

Strokovnjake je presenetila tudi razširjenost onesnaženja s plastiko v oceanskih globinah. "Je blizu Japonske, Nove Zelandije, Peruja in vsak jarek je izredno globok," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Alan Jamieson z univerze v Newcastlu. Skupina znanstvenikov je opozorila, da je nemogoče reči, kako bo plastika dolgoročno vplivala na bitja na dnu oceanov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.