7. 4. 2020, 06:00 | Vir: STA

V Italiji bodo prebivalstvo testirali na prisotnost protiteles v krvi

profimedia

Italija želi s testiranjem prebivalcev na prisotnost protiteles ugotoviti razširjenost novega koronavirusa med ljudmi. S tem namenom nameravajo v državi kmalu začeti jemati vzorce krvi med ciljnimi skupinami v vseh deželah.

S testiranjem bi ugotovili, kateri ljudje so razvili odpornost na virus in so bili z njim v stiku, ne da bi to vedeli.

Ukrep je pomemben tudi z vidika t. i. druge faze, v kateri bo vlada začela s postopnim rahljanjem nekaterih ukrepov, je za italijansko tiskovno agencijo Ansa pojasnil predsednik znanstvenega posvetovalnega organa ministrstva za zdravje Franco Locatelli.

Kot je dodal, bodo v kratkem določili kriterije za določitev ciljne populacije, na kateri bodo izvedli testiranje. Med drugim bodo upoštevali starost, v luči načrtov za ponoven zagon nekaterih panog pa tudi delovna mesta testiranih. Po besedah Locatellija razmišljajo tudi o možnosti uvedbe uradnega potrdila o imunosti, ki bi lahko služilo kot merilo pri vračanju na delo.

Že sedaj pa denimo v Italiji poteka zbiranje krvne plazme ljudi, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom.

Z njo po načelu pasivne imunizacije v omejenem obsegu zdravijo obolele. Doslej izvedene študije namreč kažejo pozitivne rezultate, a postopka še niso izpeljali pri večjem številu ljudi, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.