13. 3. 2019, 06:42 | Vir: STA

V Italiji vrtci zavračajo necepljene otroke

profimedia

V Italiji je v ponedeljek začel veljati zakon o obveznem cepljenju otrok do 16. leta starosti, s tem pa se je iztekel rok za predložitev dokumentacije o cepljenju. Tako so vrtci v nekaterih delih države že začeli zavračati otroke, ki niso cepljeni.

V Italiji je v skladu z zakonom, sprejetim julija 2017, od ponedeljka obvezno cepljenje otrok do 16. leta starosti. Do ponedeljka so morali starši predložiti potrdilo, da so njihovi otroci cepljeni proti desetim boleznim. Med temi so otroška paraliza, ošpice, norice in mumps.

Starši necepljenih otrok, mlajših od šest let, ne morejo vpisati v vrtec oziroma so otroci iz vrtcev izključeni. Staršem necepljenih otrok, starih med šest in 16 let, pa grozi denarna kazen v višini 500 evrov.

"Zdaj so imeli vsi dovolj časa," je ob tem za časnik La Repubblica povedala italijanska ministrica za zdravje Giulia Grillo. "Ni cepljenja, ni šole," je povedala in dodala, da so pravila preprosta, poroča britanski BBC.

Po poročanju italijanskih medijev so zaradi neustrezne dokumentacije v Bologni in Modeni okoli 300 otrok od 8000 vpisanih že začasno izključili iz vrtcev. V Italijanski deželi Ligurija pa so začasno izključili okoli 1600 otrok. O tovrstnih primerih poročajo še iz nekaterih drugih delov države.

Ponekod pa so še dodatno podaljšali rok za predložitev potrdila. Enkrat so ga sicer podaljšali že pred tem.

Za uvedbo obveznega cepljenja se je tedanja italijanska vlada leta 2017 odločila zaradi izbruha ošpic v Italiji. Stopnja precepljenosti proti tej bolezni je padla pod 95 odstotkov, kar je po merilih Svetovne zdravstvene organizacije raven, ki še omogoča preprečitev epidemije. Precepljenost otrok, rojenih leta 2015, je zdaj že zelo blizu 95 odstotkom, so v ponedeljek sporočile pristojne oblasti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.