18. 12. 2018, 13:02 | Vir: STA

V Južni Afriki ob obrednem obrezovanju umrlo najmanj 18 fantov!

profimedia

V južnoafriški pokrajini Eastern Cape je umrlo najmanj 18 fantov, ki so se udeležili taborov obrednega obrezovanja, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Fantje, stari od 17 do 20 let, so umrli zaradi različnih razlogov, med drugim zaradi dehidracije in sepse.

"En novinec je naredil samomor, drugi pa je zgorel do smrti," je povedal tiskovni predstavnik oddelka za tradicionalne zadeve v pokrajini Eastern Cape Mamkeli Ngam, ki je dodal, da vzrok požara v fantovi koči še preiskujejo.

Južnoafriško pleme Xhosa vsako leto pripravi dvotedenski obred za fante v najstniških letih, med katerim jih plemenski poglavarji obrežejo. Največ pripadnikov tega plemena živi v pokrajini Eastern Cape.

Pleme Xhosa verjame, da fantje med tem obredom, med katerim se pobarvani z belo barvo in zaviti v odeje postijo v slamnatih kočah, postanejo moški. Med iniciacijo vsako leto zabeležijo več smrtnih primerov, bodisi zaradi ponesrečenega obrezovanja, nenamernih amputacij, infekcij ali dehidracije.

Po navedbah strokovnjakov so v preteklosti obrezovanje izvajale izkušene starešine, zdaj pa to po pogosto počnejo mazaški zdravniki za plačilo.

Policija preiskuje smrtne primere, ki so se vsi zgodili od začetka iniciacijskih obredov konec novembra. Lani so v pokrajini Eastern Cape zabeležili 14 smrtnih primerov.

"Zadeve gredo na slabše. Nekaterim fantom odrekajo vodo, saj velja prepričanje, da bodo postali močnejši, če ne dobijo vode," je povedal Ngam. Poleg tega kot gobe po dežju rastejo nezakoniti obredni tabori, čeprav je vlada izvedla več kampanj o varnem obrezovanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.