N.Z. | 16. 9. 2020, 13:59

V kako svečanem spominu bo ostala poroka, ki je Durakoviće stala troje življenj?

profimedia

Tragedija družine Duraković iz Bugojnega je le ena od številnih žalostnih zgodb iz krajev, kjer veliko (preveč) dajo na tradicijo v časih, ko je cena zanjo enostavno previsoka.

V zadnjih nekaj mesecih so svadbe in poroke na Balkanu prišle na zares slab glas, a se še vedno zdi, kot da se številni pari temu navkljub ne želijo odpovedati svojim sanjam o množičnem slavju in to ne glede na posledice, ki so neredko brutalne.

Poročno slavje, na katerem se je s koronavirusom okužila celotna družina Durakovićevih iz Bugojnega, je že bilo eno takšnih.

Potem ko je 31. avgusta virusu najprej podlegel 66-letni Hajrudin, tri dni kasneje pa mu je sledil 42-letni sin Adis, je 9. septembra zjutraj v sarajevski bolnišnici boj s covidom-19 izgubil že drugi sin Hajrudina in Emire, 41-letni Haris.

Smrti obeh sinov sta še posebno šokirali javnost. Ne le, da sta bila oba sinova na višku svoje moči, eden od njiju je bil celo izjemen športnik zavidljive fizične kondicije, zato se je ljudem zdelo neverjetno, da bi prav onadva lahko postala žrtev tako pogubnega virusa.

Okužena je bila tudi Hajrudinova žena Emira, a sta skupaj z najmlajšim sinom Džemalom uspela preživeti.

Emiri dolgo niso povedali, da je medtem, ko se je borila z boleznijo, poleg moža izgubila tudi oba starejša sinova. Nihče namreč ni zbral toliko moči, da bi užaloščeni vdovi povedal nekaj tako strašnega.

"Nismo ji povedali niti za prvega sina, zdaj pa je umrl še Haris," je za medije pred dnevi povedal brat in stric preminulih Kemal Duraković. Na družabnih omrežjih pa je še zapisal: "Komaj smo zbrali dovolj moči, da smo ji povedali za moža. Takrat mi je rekla, da je to že vedela. Da je njegovo smrt sanjala in da jo je v sanjah obiskal. Da sta se dolgo pogovarajla in se na koncu poslovila. Potem pa me je vprašala, kako so otroci. Pa sem se ji zlagal. Kako naj materi povem, da med živimi ni več njenega prvorojenca? In kako naj ji povem, da bitko z virusom izgublja tudi Haris? Kako?"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.