N.Z. | 24. 6. 2020, 12:23

V krvi moških, ki so preboleli covid, našli več protiteles kot v ženskih vzorcih

profimedia

Najnovejše raziskave so pokazale, da je v krvi moških, ki so okrevali po okužbi s koronavirusom, v povprečju najti več protiteles kot v krvi žensk, piše britanski Independent.

Študija britanskega zdravstvenega sistema (NHS) je pomenljiva v smeri izbora za donacije krvne plazme, s katero bi lahko pomagali okrevati tistim aktuno obolelim, katerih imunski sistem na okužbo reagira preslabotno.

Nekaj mesečna študija je pokazala, da ima 43 odstotkov moških donatorjev plazme in ’le’ 29 odstotkov ženskih v krvi zares bogato zalogo protiteles.

Profesor David Roberts, direktor oddelka za odvzem krvi pri NHS, je ob tem povedal: »Želeli bi si večjega odziva ljudi, ki so že preboleli koronavirus. Potrebujemo več donatorjev krvne plazme. Glede na rezultate raziskave pa si še toliko bolj želimo, da bi se nam oglasili moški. V njihovi krvi namreč zaznavamo večjo vsebnost protiteles, kar pomeni, da bi njihova kri lahko reševala življenja.«

Pa razlog za tolikšno razliko v vsebnosti protiteles?

»Naš imunski sistem se proti virusu bori z belimi krvnimi telesci. Bolj hudo kot zbolite, več protiteles mora imunski sistem proizvesti. In ker moški praviloma huje zbolevajo za covidom, njihova telesa proizvedejo tudi več antiteles,« še razloži profesor.

Postopek odvzema krvne plazme običajno traja 45 minut. Kri, ki jo sicer vzamejo na podoben način kot pri običajnem darovanju krvi, se nato sproti filtrira v posebni aparaturi, ki iz krvi izloči plazmo. Temu postopku rečemo plazmafereza.

"Plazmafereza je postopek zbiranja plazme, pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo plazmo in vrnemo krvne celice nazaj v krvni obtok." - vir: zdravstvena info

Krvno plazmo v centru za transfuzijo odvzamejo šele 28 dni potem, ko je donator okreval, da bi tako zagotovili kar največ protiteles v rkvi. V kolikor se bo zdravljenje s pomočjo plazme v naslednjih nekaj tednih izkazalo za učinkovito, bodo prakso razširili po mreži bolnišnic v celi državi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.