28. 5. 2021, 08:48 | Vir: STA

V Nemčiji bodo junija začeli cepiti tudi otroke od 12. leta naprej

Profimedia

V Nemčiji nameravajo od 7. junija dalje cepiti tudi otroke od 12. leta naprej, so se danes strinjali nemška kanclerka Angela Merkel in vodje 16 zveznih dežel. Odločitev je sicer povezana z odločitvijo Evropske agencije za zdravila (Ema), ki naj bi predvidoma v petek sporočila, ali bodo odobrili cepivo Pfizerja za to starostno skupino.

Merklova je potrdila, da je cilj, da bodo vsakemu državljanu do konca poletja omogočili cepljenje. Sedaj naj bi v to vključili tudi vse, ki so stari od 12 do 16 let, vendar bo trajalo nekaj časa, da uveljavijo to odločitev, je dodala. Prednost bodo imeli otroci s kroničnimi boleznimi, če bo tako določila posebna komisija. Pfizerjevo cepivo je trenutno odobreno za starejše od 16. let.

Veliko ljudi v Nemčiji sicer nasprotuje cepljenju otrok, saj niso znane dolgotrajne posledice in učinki cepiv. Merklova razume te skrbi. "Cepljenje otrok je občutljivo dejanje," je povedala. Ker trenutno ne morejo cepiti mlajših otrok, zaenkrat v državi ne bodo spreminjali splošnih pravil glede covida-19 v šolah. "Varno šolanje bo še naprej v celoti neodvisno od tega, ali je otrok cepljen ali ne," je povedala.

Tudi bavarski premier Markus Söder je danes zagotovil, da cepljenje ni obvezno. "Želimo ponuditi cepljenje, ampak to ni obvezno," je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.