25. 2. 2021, 13:05

V New Yorku odkrili novo varianto koronavirusa, ki skrbi znanstvenike

profimedia

Raziskovanja so pokazala, da ima koronavirusni sev B.1.526 zaskrbljujoče podobnosti z varianto B.1.351, ki je bil prvič odkrit v Južnoafriški republiki, pa tudi z P.1., ki je bil prvič odkrit v Braziliji.

V New Yorku so nov sev B.1.526 prvič odkrili sredi februarja v vzorcih, ki so bili zbrani januarja in do sredine februarja. Izkazalo se je, da je takšnih vzorcev kar 12 % vseh zbranih vzorcev.

Poročilo o tem so v sredo objavili znanstveniki z univerze Columbia, nova variacija pa je opisana tudi v delu kalifornijskega inštituta za tehnologijo, ki je bila objavljena ta teden. Obe poročili še čakata na znanstveno recenzijo.

Njujorški sev B.1.526 so znanstveniki s Columbie našli, ko so iskali južnoafkriške in bralizske variante, je povedala dr. Anne-Catrin Uhlemann, profesorica za nalezljive bolezni na Columbii.

Prav njihovo raziskovanje je pokazalo zaskrbljujoče podobnosti B.1.526 z obema variantama. Nekaj študij že sugerira, da so vse tri nove variante virusa bolj odporne na že obstoječa cepiva. Cepiva sicer vseeno nevtralizirajo tudi te viruse tako, da cepljene ščitijo pred razvojem težje oblike covida. Vsem trem novim sevom je skupna mutacija na istem mestu proteinske bodice virusa.

Gre za mutacijo, ki so ji dali ime E484K, za katero verjamejo, da slabi imunski odgovor organizma na virus.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.