13. 9. 2021, 14:46

V postopku testiranja krvni test, s katerim bi lahko odkrili kar 50 vrst raka

Profimedia
V postopku testiranja krvni test, s katerim bi lahko odkrili kar 50 vrst raka (foto: Profimedia)

V Veliki Britaniji se je pričelo testiranje revolucionarnega krvnega testa, s katerim bi lahko odkrili tudi tiste vrste raka, za katere se ne testira rutinsko.

Imenuje se Galleri test in trenutno ga preizkušajo na več tisoč prostovoljcih v Veliki Britaniji. Dodatna prednost tega testa pa ni le to, da z njim lahko odkrijejo kar 50 različnih vrst raka ampak obenem tudi zelo natančno določijo, kje v telesu se rak nahaja.

Test ima potencial, da reši tisočero življenj vsako leto, saj je pri boju z rakom najpomembnejše zgodnje odkritje.

Galleri test deluje na način, da išče kemične spremembe v malih delčkih genetske kode, ki pronica iz rakavih tumorjev v kri. Za nekatere tumorje je znano, da začnejo izločati takšen DNK veliko preden bi oseba imela kakršnekoli simptome.

Čeprav ta test ne odkrije čisto vseh vrst raka in seveda ne bo nadomestil rednih pregledov za raka na črevesu, dojkah ali materničnem vratu, pa ima potencial, da reši in pomaga številnim ljudem, ki v običajnih postopkih še niti ne bi bili napoteni na onkološke preglede.

Test je v Združenih državah že predlagan za starejše od 50 let in tiste, ki imajo višje tveganje za pojav raka.

V Veliki Britaniji trenutno izvajajo največje preizkušanje tega testa, aktivirali so tudi mobilne enote. Gelleri test želijo preizkusiti na kar 140.000 ljudeh, povabila k sodelovanju pa so poslali ljudem starim od 50 do 77 let. Sodelujoče bodo testirali ponovno čez 12 in 24 mesecev po prvem testu.

Test se je trenutno že izkazal kot izredno učinkovit pri odkrivanju raka glave in vratu, raka na črevesju, pljučih, trebušni slinavki in grlu.

Prvi rezultati popolne učinkovitosti testa bodo na voljo leta 2023, širši dostop do testa pa naj bi bil potem na voljo od leta 2024 naprej.

Vir: Reuters

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.