V razvoju obliž, ki bi nadomestil tradicionalna covid cepiva – kdaj prihaja in kako učinkovit je?

3. 11. 2021, 12:00 | Zdravje

              V razvoju obliž, ki bi nadomestil tradicionalna covid cepiva – kdaj prihaja in kako učinkovit je? (foto: Profimedia) Profimedia

Avstralski raziskovalci testirajo obliž, ki bi lahko omogočil vnos cepiva brez injiciranja. V preliminarnih poročilih pravijo, da bi to bil pomemben dodatek h preprečevanju širitve okužb po vsem svetu.

Novo objavljena študija v publikaciji Science Advances poroča, da avstralski znanstveniki razvijajo obliž v velikost 1 x 1 centimetra, ki bi si ga preprosto prilepili na kožo in tako prejeli cepivo proti covidu. Prva testiranja kažejo, da je obliž morda celo bolj učinkovit kot tradicionalna cepiva, ki jih prejmemo preko injiciranja v ramensko mišico.

Kot razložijo v poročilu, je obliž sestavljen iz 5000 mikro-igel, zelo drobnih in majhnih iglic, na zgornji del roke pa ga namestimo s pomočjo priloženega aplikatorja, ki poskrbi, da je obliž primerno nameščen. Cepivo se potem preko iglic, dolgih približno četrtinko milimetra, prenese v telo.

Iglice na obližu so izdelane iz plastike in so tako drobne, da ob uporabi obliža ne zakrvavimo, iglice pa tudi ne dosežejo živčnih končičev, zato je uporaba obliža popolnoma neboleča. Podobne obliže razvijajo tudi za diabetike, ki bi si tako lahko lažje vnašali inzulin. Tehnologija je bila prvič predstavljena leta 2018.

Ekipa iz univerze v Queenslandu, ki razvija obliž s covid cepivom še dodaja, da bi obliž lahko nudil učinkovitejšo zaščito proti okužbi kot tradicionalna cepiva, saj so testi pokazali, da se z uporabo obliža v telesu razvije več protiteles že pri enkratni uporabi.

Kdaj bi obliž lahko bil dostopen na trgu?

Trenutno je obliž še v zelo začetni testni fazi. Naslednje leto naj bi začeli s testiranji na ljudeh. Po besedah poznavalcev iz publikacije Smithsonian, bo verjetno potrebnih še kar nekaj let, preden bo obliž prišel na trg, a obenem dodajajo, da bo koronavirus zelo verjetno postal endemičen in bomo cepiva potrebovali redno, kot recimo pri gripi.

Stranski učinki

V Smithsonianu so zapisali še, da bi morebitni stranski učinki bili podobni kot pri tradicionalnih cepivih, najpogosteje le nekoliko boleča roka na mestu nanosa, ker je tam vnesen agent za stimulacijo imunskega sistema. Na mestu obliža bo po odstranitvi verjetno ostala rdečica, ki pa po nekaj dneh izgine.

Vir. MSN, Smithsonian, New Scientist