23. 6. 2017, 17:05 | Vir: STA

V Romuniji epidemija ošpic zahtevala najmanj 30 žrtev

profimedia
V Romuniji epidemija ošpic zahtevala najmanj 30 žrtev (foto: profimedia)

Epidemija ošpic, ki je v Romuniji izbruhnila septembra lani, je doslej zahtevala najmanj 30 smrtnih žrtev, večinoma otrok. Skupaj pa je za to boleznijo zbolelo več kot 7200 ljudi, so danes sporočile zdravstvene oblasti. V Romuniji sicer razpravljajo o novem zakonu, ki predvideva cepljenje kot pogoj za vpis v šolo.

V Romuniji epidemija ošpic zahtevala najmanj 30 žrtev

Kot so danes sporočili iz nacionalnega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi, je morda epidemija zahtevala že 31. smrtno žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi obsega epidemije je romunski minister za zdravje Florian Bodog marca ljudi pozval k cepljenju. Poleg tega v Romuniji poteka razprava o zakonu, v skladu s katerim bodo morali biti otroci pred vpisom v šolo cepljeni. Med žrtvami epidemije so namreč večinoma otroci.

Prvi odmerek cepiva je sicer prejelo 80 odstotkov Romunov, drugega pa zgolj 50 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 95-odstotno precepljenost.

Nizka precepljenost je predvsem posledica revščine in pomanjkanja cepiva, poleg tega pa nimajo vsi dostopa do zdravstvenih storitev. Povečuje se tudi število staršev, ki ne želijo cepiti svojih otrok. Cepljenju v javnih kampanjah nasprotujejo tudi nekatere verske organizacije in javne osebnosti.

Vse več primerov te bolezni pa beležijo tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije. V Italiji so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili 1920 primerov ošpic, kar je za 523 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V Nemčiji pa so letos zabeležili 751 primerov. V obeh državah je bil tudi po en primer smrti zaradi ošpic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.