V Rusiji uživajo manj alkohola, zaradi česar bodo živeli dlje

Zmernost se izplača!

5. 10. 2019, 07:30 | Zdravje | Vir: STA

              V Rusiji uživajo manj alkohola, zaradi česar bodo živeli dlje (foto: profimedia) profimedia

Rusija je v zadnjih letih naredila ogromen napredek v boju proti uživanju alkohola, saj je glede na novo študijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) od leta 2003 do 2016 uživanje alkohola padlo za 43 odstotkov. Rusi so leta 2016 tako na primer spili manj alkohola kot Nemci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

WHO je danes sporočil, da se je ob manjši količini užitega alkohola med letoma 2003 in 2016, opazno povečala pričakovana življenjska doba. Ta sedaj znaša 68 let za moške in 78 za ženske.

"Uničujemo kliše Rusije," je dejala strokovnjakinja WHO Carina Ferreira-Borges in s tem namignila na tradicionalno visoko raven uživanja alkohola v primerjavi z drugimi državami.

Rusi so leta 2016 zaužili 11,7 litra alkohola na osebo, medtem ko je povprečen Nemec zaužil 13,4 litra alkohola. Številke predstavljajo čisti alkohol. Pol litra piva ima na primer skoraj 20 gramov alkohola.

Po oceni strokovnjakinje je to posledica različnih političnih ukrepov. Rusija je namreč uvedla minimalno ceno alkohola, višje davke in prepovedala prodajo alkohola ponoči.

Čeprav stopnja uživanja alkohola v Rusiji ostaja med najvišjimi na svetu, lahko država sedaj služi kot vzor za druge s podobnimi težavami, je dodala Ferreira-Borgersova.