Anja Oman | 28. 1. 2020, 10:18

V Sloveniji zmanjkalo zdravilo proti povišani telesni temperaturi za otroke Calpol 250 mg?

Unsplash.com

So v vseh lekarnah po Sloveniji sredi sezone obolenj res pošle zaloge Calpola 250 mg, sirupa za zniževanje telesne temperature pri otrocih nad 6 let?

Ko sem že tretji teden bolniškega dopusta zakorakala v lekarno, da bi dokupila zaloge zdravil za moja otroka, mi je lekarnar povedal: “Verjetno ste slišali, da je zdaj slab čas za takšna zdravila? Skoraj vse nam je pošlo.” 

Sredi zime, v času viroz, prehladov in gripe je očitno najbolj neprimeren čas za kupovanje zdravil, ki pomagajo v boju z njimi. Za nekaj trenutkov sem obstala: “Nimate Calpola?” Nimajo. Trenutno ne. Dobijo pa ga spet marca. Tudi svečk ni, Dalerona je ravno zmanjkalo. 

Klicala sem v ljubljanske, mariborske in gorenjske lekarne. Vsem je zmanjkalo Calpola 250 mg in nihče ne ve, kdaj bo spet na razpolago. Dobili so ogromno klicev zaskrbljenih staršev, zato se trudijo pomagati z alternativami. 

Res je, da je trenutno bolnih ogromno slovenskih otrok. Na družbenih omrežjih se širijo zgodbe o 270 otrokih na dežurni pediatriji v Ljubljani v enem dnevu, šole in vrtci so na pol prazni, smučarski tabori se odpovedujejo.

Ampak težko verjamem, da je to tak nenavaden pojav za januar? Da lekarne tega niso pričakovale? Da so starši ostali brez poznanih zdravil? 

V resnici do danes sploh nisem pomislila, kako malo znanja imamo starši na tem področju. Kako slabo smo informirani. Če zmanjka Calpola, med starši zavlada manjša panika, saj je to tisto, kar poznamo. 

Ko z novorojenčkom prideš na prvi pregled k pediatru, je prva stvar, za katero dobiš recept, Calpol. Roza sirup sladkastega okusa skrbi za boj proti povišani temperaturi in lajšanje bolečin pri majhnih otrocih. Calpol uporabljaš skozi vrtec in prvo polovico osnovne šole. Nanj se zanašaš in vedno imaš stekleničko v hladniku. 

Po pogovorih s štirimi lekarnami, sem izvedela, da lahko namesto Calpola (250 mg paracetamola) uporabiš tudi Daleron za otroke (120 mg paracetamola), svečke (ki jih je tudi ponekod zmanjkalo), Brufen sirup ali, v skrajnem primeru, tablete, ki vsebujejo paracetamol (Lekadol in Daleron). Otroku nad 6 let ponudiš polovico tablete, otroku pod 6 let pa četrtino. 

V lekarnah obljubljajo, da bo drugih zdravil za zniževanje temperature pri otrocih dovolj, da pa jih je situacija vseeno presenetila.  

Sprašujem se, zakaj lekarne, ki vedo, kakšno je trenutno stanje, ki ravnokar dobivajo klice prestrašenih staršev in v lekarnah razlagajo, kako in kaj, preprosto ne sporočijo javnosti, da jim je zdravila zmanjkalo in staršev ne pomirijo z nasveti o alternativi. 

Glede na to, da se starši v tem času, če se le da, izogibamo bolnišnicam in zdravnikom in se zatekamo k temu, kar so nas nekaj let učili in raznim forumom, bi se javno sporočilo zdelo odgovorno. Informacije, ki se zdaj širijo po družbenih omrežjih, so namreč nestrokovne in nepreverljive.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.