8. 7. 2020, 06:00 | Vir: STA

V Španiji protitelesa razvilo zgolj pet odstotkov od več kot 61.000 sodelujočih ljudi

Profimedia

Raziskava prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu med prebivalci Španije je pokazala, da je protitelesa razvilo zgolj pet odstotkov od več kot 61.000 sodelujočih ljudi. To po navedbah avtorjev raziskave pomeni, da so še daleč od t. i. čredne imunosti in da ukrepi socialnega distanciranja ostajajo najboljši način za spopadanje s pandemijo.

Študija, ki jo je delno financiralo špansko ministrstvo za zdravje, je pokazala, da je protitelesa proti novemu koronavirusu razvilo pet odstotkov od več kot 61.000 ljudi, ki so sodelovali. Med tistimi, ki so se okužili, jih je tretjina okužbo prestala brez simptomov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Trenutno je čredno imunost težko doseči, ne da bi sprejeli stransko škodo številnih smrtnih žrtev med ranljivo populacijo in brez preobremenitve zdravstvenega sistema," so v znanstveni reviji Lancet zapisali znanstveniki.

Čredna imunost pomeni, da je okuženih ali cepljenih proti virusu toliko ljudi, da virus neha krožiti med prebivalstvom. Vodja študije Marina Pollan je povedala, da so nekateri strokovnjaki izračunali, da bi moral delež prebivalcev s protitelesi znašati okoli 60 odstotkov. "Vendar pa smo zelo daleč od te številke," je povedala Pollanova.

Še vedno sicer ni znano, ali je nekdo, ki je razvil protitelesa, imun na ponovno okužbo z novim koronavirusom.

Rezultati španske raziskave kažejo na potrebo po spoštovanju ukrepov socialnega distanciranja ter odkrivanju in izolaciji novih primerov okužbe in njihovih stikov za nadzor nad epidemijo.

Španija z več kot 28.000 smrtnimi žrtvami covida-19 in 250.000 primeri okužbe velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa so že odpravili.

So pa v zadnjih dneh na območju z okoli 210.000 prebivalci v pokrajini Katalonija in območju z okoli 70.000 prebivalci v pokrajini Galicija zaradi porasta okužb znova zaostrili ukrepe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.