27. 12. 2017, 10:31 | Vir: STA

V Srbiji prva smrtna žrtev zaradi ošpic

profimedia

V Srbiji so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi ošpic. Gre za 20-letnega moškega iz Beograda, ki je zaradi zapletov ob okužbi z ošpicami davi umrl na beograjski kliniki za infekcijske in tropske bolezni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji so od začetka oktobra do danes zabeležili 654 primerov okužb z ošpicami.

Kot poroča srbska radiotelevizija na svoji spletni strani, je najmlajša oseba, ki je v Srbiji zbolela za ošpicami, stara dva meseca, najstarejša pa 60 let. Največ je med obolelimi otrok, starih pet let, in med odraslimi, starih 30 let.

Večina obolelih, kar 91 odstotkov, ni bila cepljena ali ni bila v celoti cepljena proti ošpicam oziroma je bila cepljena z neznanim cepivom.

Ozadje epidemije

V Srbiji zaradi izbruha ošpic zadnje mesece intenzivno izvajajo cepljenje vseh necepljenih ali nepopolno cepljenih oseb, starih od 12 mesecev do 14 let.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po njegovem pojavu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.