V središču Ljubljane so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo cepljenju!

16. 4. 2018, 15:30 | Zdravje | Vir: STA
V središču Ljubljane so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo cepljenju! (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Množica protestnikov se je danes zbrala na Trgu republike v središču Ljubljane in nasprotovala sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih. Po njihovem mnenju je novela neustavna, saj naj bi staršem odvzemala pravico do odločanja o vprašanjih, ki ključno vplivajo na otrokovo zdravje. Protest je organiziralo Združenje za naravni razvoj.

"Statistično gledano je odstotek necepljenih otrok zelo nizek in tako bo tudi ostalo, kot je na primer v Nemčiji in drugih državah, ki imajo prostovoljno cepljenje. Starši še vedno cepijo svoje otroke. Problem je v tem, da se v Sloveniji stranski učinki cepljenja sploh ne beležijo," je za STA povedal predsednik Združenja za naravni razvoj otrok Boris Potočar.

Opozoril je na pravno mnenje Mateja Avblja, ki je ocenil, da je predlog novele pomanjkljiv in neprimeren za nadaljnjo zakonodajno obravnavo, in izpostavil neprimernost predlaganih ukrepov predvsem zaradi prepovedi obiskovanja vrtcev in nekaterih drugih izobraževalnih ustanov ter posledično prisiljevanja staršev v obvezno samoplačniško izobraževanje. Zaradi tega je po njegovem mnenju predlog novele v nasprotju z ustavo.

Ena izmed govornic na protestu Aleksandra Ambrož je dejala, da le en do dva odstotka otrok zbolita zaradi cepljenja, vendar vseeno poudarja, da je od starša odvisno, ali je pripravljen tvegati zdravje lastnega otroka.

Slabo izkušnjo s cepivi je imela tudi protestnica Saša Pustovrh. "Pediatrinja je potrdila, da je moja hčerka zbolela za možganskim encefalitisom zaradi cepiva. Pojasnila mi je, da bom lahko vesela, če hčerka ne bo ostala hroma in v kartoteko zapisala, da cepljenja zanjo več ne dovoli," je za STA pojasnila.

Potem, ko se je odločila, da hčerke ne bo več cepila, je zanjo komaj našla osebnega zdravnika. "Če novelo sprejmemo bo situacija še težja, otroka si pa več ne upam izpostavljati cepivom," je še povedala Pustovrhova. Zaradi takšne izkušnje ne bo pustila cepiti niti druge hčerke.

Na dogodku so potekale tudi animacije za otroke, med drugim v okviru zavoda Enostavno Prijatelji. Tako so Trg republike zapolnili z milnimi mehurčki.

Novelo zakona, proti kateri so danes protestirali, so v začetku februarja vložili poslanci SMC. Novela predvideva več ukrepov, med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Predlagajo tudi, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja. Poleg tega predlagajo, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce.

Predvideno je, da bo DZ obravnaval to novelo še v tem mesecu. Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) je napovedal, da bo sejo odbora, na kateri bi obravnavali predlog novele, sklical za prihodnji ponedeljek.

A je vprašanje, ali bodo na seji odbora sploh sklepčni, saj tako v DeSUS in SD napovedujejo, da se obravnave ne bodo udeležili. V obeh strankah so namreč že pred nekaj dnevi napovedali, da ne bodo sodelovali pri obravnavi zakonov, ki so jih vložili poslanci.

"Po eni strani govorimo o pomembni tematiki, to je cepljenje. A za to je potreben usklajen zakon z vsem, kar je treba vanj vključiti. Ocenjujemo, da predlog novele ni dovolj pripravljen, da bi ga tik pred zdajci ob koncu mandata morali sprejeti," je dejal Gantar za medije.

Prvopodpisana pod zakon, poslanka SMC Vlasta Počkaj pa vseeno upa, da bo zakon uspel skozi parlamentarni postopek. Sicer pa jo je današnji protest užalostil. Spomnila je, da zakonodaja obstaja že od osamosvojitve Slovenije in je cepljenje že obvezno, s predlogom zakona pa želijo v nekaj členih to poudariti.

Strinja se, da smo sicer proti koncu mandata DZ, a je obenem spomnila, da je tudi v medijih veliko govora o padcu precepljenosti. "V naši bližini so se pojavile nalezljive bolezni in epidemije, tudi smrtni primeri so v naši okolici, zato je skrajni čas, da se nekaj v tej smeri naredi," je prepričana.