21. 12. 2020, 19:10 | Vir: STA

V torek začetek množičnega brezplačnega hitrega testiranja v 13 krajih

Shutterstock

Hitro množično testiranje se lahko v torek začne v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju, pa tudi v Lenartu in Sevnici, so sporočili z ministrstva za zdravje. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti.

Po mestnih občinah so se čez dan že pripravljali na testiranje, a popoldne informacije o točnih lokacijah testiranja pristojni še niso mogli podati. Na velenjski občini so pojasnili, da so predlagali Titov trg, v Novi Gorici pa je najverjetnejša lokacija testiranja ploščad med občinsko stavbo in stavbo SNG Nova Gorica.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. S sabo morajo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili, je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila Marija Magajne z ministrstva za zdravje.

Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register bolnikov, prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik dobil izvid in navodilo, kako ravnati naprej.

Z današnjim dnem se spreminja tudi definicija pozitivnega testa in bodo torej kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Testiranje bo potekalo do 24. decembra. Po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi je Magajnejeva izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Množično testiranje bi se po prvih napovedih sicer moralo začeti danes v Ljubljani, a so ga prestavili za en dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.