29. 8. 2020, 07:35 | Vir: STA

V varšavskem živalskem vrtu bodo stres pri slonih zdravili z marihuano

profimedia
V varšavskem živalskem vrtu bodo stres pri slonih zdravili z marihuano (foto: profimedia)

V živalskem vrtu v Varšavi so napovedali, da bodo skušali preučiti, kako medicinska marihuana vpliva na zmanjševanje stresa pri slonih. Medicinsko marihuano po svetu  že uporabljajo pri psih in konjih, "zdaj pa bomo verjetno prvič poskusili tudi pri slonih", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala veterinarka Agnieszka Czujkowska.

Trem slonom v varšavskem živalskem vrtu bodo dali tekoče doze visoko koncentriranega kanabinoida CBD. Kot je pojasnila veterinarka, ta kanabinoid ne povzroča evforije in nima stranskih učinkov za jetra in ledvica.

"Gre za poskus, da bi našli nove naravne alternative obstoječim metodam zdravljenja stresa, zlasti s farmakološkimi sredstvi," je še dejala Czujkowska za AFP.

Sloni v njihovem živalskem vrtu so sicer pod stresom, ker je pred kratkim poginila njihova glavna samica, je še pojasnila.

Slonom bodo zdaj med terapijo spremljali ravni hormonov in opazovali njihovo obnašanje. Da bi lahko podali primerne rezultate, bosta potrebni vsaj dve leti. Če pa bodo ti rezultati pokazali, da je tovrstna terapija uspešna, jo bodo začeli uporabljati tudi pri drugih živalih, ki jih imajo v ujetništvu, je še napovedala veterinarka.

"V nasprotju morda s predstavami nekaterih pa sloni ne bodo uporabljali pip za kajenje trave, prav tako ne bodo dobivali velikih sodov z marihuano," je še dodala v smehu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.