21. 5. 2019, 11:04 | Vir: STA

V Vietnamu izbruh afriške prašičje kuge

profimedia

V Vietnamu se soočajo z izbruhom afriške prašičje kuge in so, da bi omejili širjenje bolezni, od februarja uničili 1,5 milijona prašičev, so danes sporočile oblasti. To je okoli pet odstotkov vseh prašičev v državi in bolezen bo povzročila veliko gospodarsko škodo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Bolezen se je razširila na večino vietnamskih provinc, vključno s prestolnico Hanojem, je objavil vietnamski novičarski portal Vnexpress.

Minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Ngujen Xuan Cuong je prejšnji teden dejal, da je ta izbruh ena najhujših epidemij, kar jih je bilo v državi. "Živinoreja v svetu in v Vietnamu se doslej ni soočila s tako nevarno boleznijo," je po navedbah dpa dejal minister.

Bolezen, ki se v tej obliki ne prenaša na človeka, je po navedbah slovenske uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zelo nalezljiva in lahko prizadene domače in divje prašiče vseh kategorij in starosti. Bolezen se v glavnem pojavlja v Afriki, južno od Sahare, razširila pa se je v Evropo, Rusijo, centralno in južno Ameriko ter Karibsko otočje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.