N.Z. | 30. 6. 2020, 10:49

V ZDA ogorčeni nad zasoljeno ceno zdravila remdesivir

profimedia

Ameriško podjetje Gilead Sciences je za paciente najbogatejše države na svetu postavil nadvse zasoljeno ceno za svoje antivirusno zdravilo remdesivir. Reci in piši kar 2.340 dolarjev na enoto zdravila. Hkrati so se v podjetju odločili tudi, da bodo vse svoje zaloge za naslednje tri mesece prodali v ZDA.

Oglasili so se zagovorniki pacientovih pravic, ki so mnenja, da bi morala biti cena za ameriški trg znatno nižja, saj je razvoj zdravila finačno podprla prav ameriška vlada, predstavnik in demokrat iz Teksasa Lloyd Doggett pa je novico ocenil z ’sramotno visoka cena za precej običajno zdravilo’.

Podjetje Gilead je povezano s trgi generičnih zdravil v Indiji in Pakistanu, vključno s podjetji Cipla Ltd in Hetero Labs Ltd, s pomočjo katerih izdelujejo in dobavljajo zdravilo remdesivir za 127 držav v razvoju. Za generično zdravilo remdesivira, ki ga proizvaja podjetje Cipla, dosega ceno do 5000 indijskih rupij (66,24 dolarja), medtem ko verzija zdravila iz Hetero Lab stane 5400 rupij (71,54 dolarjev).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.