V ZDA prva tožba in zahteva prenehanja oglaševanja elektronskih cigaret mladim

Minnesota toži Juul

5. 12. 2019, 15:33 | Zdravje | Vir: STA

              V ZDA prva tožba in zahteva prenehanja oglaševanja elektronskih cigaret mladim (foto: profimedia) profimedia

Pravosodni minister ameriške zvezne države Minnesota Keith Ellison je v sredo vložil tožbo proti največjemu proizvajalcu elektronskih cigaret v ZDA, podjetju Juul Labs zaradi trženja svojih proizvodov mladim. Tožba zahteva nedoločeno vsoto odškodnine in druge ukrepe podjetja, ki zavrača krivdo.

Minnesota se je leta 1998 pogodila s tobačno industrijo za skupaj sedem milijard dolarjev odškodnine in Ellison je namignil, da bo cena za Juul podobna.

Tožba zahteva takojšen konec oglaševanja elektronskih cigaret za mlade, plačilo javne kampanje izobraževanja o nevarnosti kajenja, plačilo programov zdravljenja odvisnosti in razkritje lastnih raziskav podjetja o vplivu kajenja elektronskih cigaret na zdravje. Juul naj bi državi plačal tudi ves dobiček od prodaje.

"Zavajali so prebivalce Minnesote vseh starosti, ustvarili javno nadlogo in škodovali mladim. Juul je največji proizvajalec elektronskih cigaret v Ameriki in hitro raste," je o podjetju s sedežem v San Franciscu dejal Ellison.

Podjetje je tožbo zavrnilo in zanikalo, da bi posebej merilo na mlade. Poudarilo je, da njegove proizvode po svetu uporablja milijarda odraslih kadilcev ter da nikoli niso in ne nameravajo posebej ciljati na mladoletnike.