29. 11. 2018, 12:44 | Vir: STA

V ZDA se navkljub blaginji krajša življenjska doba

profimedia

V ZDA se je pričakovana življenjska doba znova skrajšala, kar gre pripisati porastu predoziranja z mamili oz. zdravili in večjemu številu samomorov, kaže poročilo ameriškega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC).

Zaradi pretiranega odmerka mamil ali zdravil je v letu 2017 umrlo rekordnih 72.000 Američanov, kar je 9,6 odstotka več kot leto poprej. Večina teh smrti je bila nenamernih. Za 3,7 odstotka je lani v primerjavi z letom 2016 poraslo tudi število samomorov.

Zaradi tega se je pričakovana življenjska doba v ZDA skrajšala na 78,6 leta, kar je 0,1 leta manj kot leta 2016, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali pri CDC.

Podatke so objavili v času, ko se ZDA spopadajo s hudo krizo zlorabe opioidov, za katero stoji predvsem odvisnost o protibolečinskih zdravil na recept, pa tudi heroina in sintetičnih opioidov, kot je fentanil.

"Zadnji podatki CDC kažejo, da se pričakovana življenjska doba v zadnjih letih krajša. Tragično je, da gre ta zaskrbljujoči trend v veliki meri pripisati smrtim zaradi prekomernega odmerka mamil in samomorom," je izjavil direktor CDC Robert Redfield. Kot je dodal, je pričakovana življenjska doba oris splošnega zdravja nacije.

Pričakovana življenjska doba se je v ZDA po desetletjih prvič rahlo skrajšala leta 2015, in to prav zaradi predoziranja z mamili.

Po besedah pristojnega za statistične podatke o smrtnosti Roberta Andersona takšnemu padcu pričakovane življenjske dobe v ZDA niso bili priča vse od velike epidemije gripe leta 1918 in prve svetovne vojne - čeprav so bile tedaj izgube večje. Sicer pa se je pričakovana življenjska doba v ZDA skrajšala tudi v 80. letih minulega stoletja, ko je bila na vrhuncu epidemija aidsa.

"Smo razvita država, imamo veliko virov, pričakovana življenjska doba bi se morala podaljševati, ne pa skrajševati," je poudaril Anderson.

Kot dodaja AFP, sosedje Kanadčani v povprečju živijo tri leta dlje od Američanov. Najdaljšo pričakovano življenjsko dobo imajo Japonci, in sicer skoraj 84 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.