10. 1. 2023, 15:05 | Vir: Aktivni.si

Vam življenje krojijo migrene? Predstavljamo vam 6 načinov, kako zmanjšati njihovo pogostost

Profimedia

Če ste že kdaj doživeli neznosno utripajočo bolečino, ki se navadno širi na eni strani glave in jo pogosto pospremi slabost z bruhanjem ter občutljivost na svetlobo, vonjave in hrup – lahko verjetno rečemo, dobrodošli v klubu posameznikov z migreno.

Pogosto napačno razumljena – kajti migrena ni "le" glavobol – nevrološka bolezen s simptomi, ki lahko trajajo nekaj ur do nekaj dni, lahko posameznika popolnoma onesposobi, zaradi česar se mora odpovedati številnim aktivnostim v vsakdanjem življenju. 

Obstajajo načini, s katerimi lahko preprečite migrenske napade oziroma zmanjšate njihovo pogostost.

Kajti migrenskim napadom se ne bo mogoče popolnoma izogniti, lahko pa jih je veliko manj, svetuje dr. Rohit Reddy, nevrolog s klinike Dartmouth Hitchcock, New Hampshire.

"Najboljši način za preprečevanje migrene je sprememba življenjskega sloga," pravi dr. Reddy. Te pomagajo zmanjšati tako pogostost kot tudi resnost migrenskih napadov.

Stvari, ki jih lahko storite v vsakdanjem življenju, po mnenju nevrologa, ki preprečujejo napade migren:

1. Držite se urnika spanja

Kakovosten spanec je zelo pomemben za možgane – da se spočijejo in si opomorejo od dnevnega vrveža. Miren spanec lahko izboljša pozornost in budnost ter zmanjša stres. Kot svetuje dr. Reddy, je najbolje, da greste spat in se zbujate vsak dan ob isti uri.

2. Skrbite za to, kaj vnašate v telo

Izbirajte hranljiva živila, ključnega pomena pa je tudi, da ne izpuščate obrokov. To pomaga ohranjati raven sladkorja v krvi. Obstajajo tudi določena živila, ki so lahko pri nekaterih posameznikih sprožilci migrene ali stanje poslabšajo. Seznam se seveda razlikuje od osebe do osebe. Najpogosteje so na seznamu: določena vina, siri in aditivi v živilih, kot je glutaminska kislina.

Profimedia

3. Dovolj pijte

Dehidrirani možgani se skrčijo, odmaknejo od lobanje, kar lahko povzroči pritisk na določene živce in povzroči bolečino. Pri tem se izogibajte sladkim pijačam in pijačam, ki vsebujejo veliko kofeina – še posebej v poznih popoldanskih in večernih urah. Čeprav, kot razloži dr. Reddy, manjša količina kofeina čez dan lahko celo pomaga. 

4. Gibanje naj postane navada

Študija, objavljena v publikaciji The Journal of Headache and Pain, je pokazala, da lahko aerobna vadba pomaga zmanjšati število napadov. Gibanje je tudi sicer pomembno za splošno zdravje možganov. Med vadbo se tudi sproščajo endorfini, ki so naravno sredstvo proti bolečinam. 

Profimedia

5. Prepoznajte in se izognite sprožilcem migrene – poleg določenih živil

Če opazite, da so določene situacije ali stvari razlog za migrenski napad – to so lahko utripajoča luč, glasna glasba, hrana z močnim vonjem, preveč kofeina ... –, se poskušajte po svojih najboljših močeh tem stvarem izogniti. Če niste prepričani, katera živila ali situacije spadajo na seznam sprožilcev, poskusite nekaj časa voditi dnevnik.

6. Stres imejte pod nadzorom – kolikor je le mogoče

To je resnično ključnega pomena za preprečevanje teh neznosnih bolečin. Možnosti vključujejo meditacijo, jogo, akupunkturo, hojo v naravi, čuječnost, pogovor ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.