N.Z. | 4. 9. 2020, 15:23

»Varnosti ne bomo žrtvovali za nobeno ceno,« farmacevti o dirki za cepivo

profimedia


Stroka je zaradi politizacije znanosti zaskrbljena, da bi zaradi političnih točk na trg prehitro spustili ne dovolj preverjeno cepivo. O tem so direktorji vidnejših farmacevtskih podjetij pred dnevi spregovorili na videokonferenci Mednarodne federacije farmacevtskih proizvajalcev in združenj (IFPMA) z novinarji.

Generalni direktor Pfizerja Albert Bourla je zagotovil, da ’ne bodo preskočili nobene faze testiranja’, medtem ko je Kenneth Frazier, generalni direktor Mercka, poudaril, da varnost cepiva ni na prodaj: »Varnosti ne bomo žrtvovali za nobeno ceno!«

Politiki se preveč mudi

Tekmi za cepivo proti koronavirusu, ki povzroča Covid-19, skuša diktirati tempo tudi politika, saj si tako obeta izdatne politične točke.

Še posebno razgreto je v ZDA, kjer si poskuša Donald Trump tudi na ta račun novembra zagotoviti še en mandat v Beli hiši. Razvoju cepiva je zato namenil milijarde dolarjev. Ameriški Pfizer, ki bi moral že oktobra vedeti, ali je njihovo cepivo učinkovito, tako tekmuje s podjetji Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi ter ruskimi in kitajskimi podjetji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.