I. D. | 12. 8. 2022, 16:25

Več kot 200 bolezni v novih razmerah poteka težje. Ste med prizadetimi?

Profimedia
Več kot 200 bolezni v novih razmerah poteka težje. Ste med prizadetimi? (foto: Profimedia)

Naraščajoče temperature so tveganje prinesle pred domači prag. Tarča je naš imunski sistem.

Globalno segrevanje negativno vpliva na kar 58 odstotkov vseh bolezni, s katerimi se običajno srečujemo ljudje. Tako je pokazala prelomna raziskava havajske univerze Mamoa, ki se je posvetila resničnim primerom vpliva desetih različnih podnebnih dejavnikov, ki vplivajo na človeške bolezni.

Med njimi so segrevanje, suša, vročinski valovi, gozdni požari, ekstremne padavine, poplave, nevihte, dvig morske gladine, biogeokemijske spremembe in spremembe v rastju. Podnebne spremembe so vplivale kar na 218 bolezni od 375, vključenih v raziskavo.

Profimedia

Pri svojem delu so bili zelo temeljiti, pregledali so 70.000 znanstvenih objav in v njih iskali neposredne povezave med znanimi boleznimi in podnebnimi spremembami. Žal se je izkazalo, da prav vsi podnebni dogodki, ki so zaradi globalnega segrevanja pogostejši in izrazitejši, negativno vplivajo na bolezni, ki jih povzročajo virusi, bakterije, živali, glive in rastline.

Ljudem je zmanjkalo časa za prilagoditev

Višje temperature in zračna vlaga ob intenzivnejših deževnih obdobjih so razširile življenjski prostor komarjev, klopov, bolh, ptic in sesalcev, ki širijo viruse in bakterije, kot so mrzlica denga, kuga, lymska borelioza in malarija. Še posebej komarji so nove razmere izkoristili v svoj prid. Povečalo se je tudi število primerov rumene mrzlice in mrzlice zahodnega Nila.

NASA/Assaf Anyamba
Tveganje za prenos virusa čikungunja julija 2021

Tveganje za prenos virusa čikungunja julija 2021

Po drugi strani ekstremni vremenski dogodki sprožajo migracije številnih ljudi iz najranljivejših krajev na Zemlji, ob čemer je več kontaktov med ljudmi in različnimi patogenimi organizmi. Vročinski valovi so povezani z nevarnimi bakterijami, ki se prenašajo preko vode, dvig morske gladine s širjenjem kolere, pljučnice, tifusa, hepatitisa, bolezni dihal in kože.

Profimedia

Patogeni se bolje odzivajo na spremembe in se hitreje kot ljudje prilagajajo spremenjenim vremenskim razmeram. Naš imunski sistem je zaradi povečanega stresa iz okolja žal oslabel. Kako ranljivo je zdravstvo po vsem svetu, je pokazala pandemija Covida-19.

Ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled

Velika večina bolezni se je res poslabšala zaradi podnebnih sprememb in z njimi povezanih ekstremnih vremenskih dogodkov, a nekatere so šle tudi na bolje. Tisti virusi in bakterije, ki težje preživijo pri višjih temperaturah, so se dejansko nekoliko potuhnili.

Profimedia

Žal to ne odtehta precejšnjega poslabšanja številnih bolezni zaradi vpliva toplogrednih plinov na naš planet. Ljudje se bomo težko v kratkem času prilagodili na agresivnejše in bolj razširjene bolezni, so opozorili avtorji raziskave za The Conversation.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.