23. 6. 2020, 14:27 | Vir: STA

Večina Slovencev verjame, da se bo zgodil drugi val okužb s koronavirusom

profimedia

Zaskrbljenost za lastno življenje ali življenje bližnjih se med prebivalci Slovenije v času po koncu epidemije ni bistveno spremenila, kaže raziskava Mediane. Deleža tistih, ki niso zaskrbljeni, in tistih, ki so, sta skoraj enaka kot ob prejšnjem merjenju sredi maja. Večina vprašanih verjame, da se bo drugi val okužb verjetno ali zagotovo zgodil.

Teh je skupaj 82 odstotkov, pri čemer polovica vseh vprašanih pričakuje, da se bo val okužb z novim koronavirusom verjetno ponovil, 31,5 odstotka pa verjame, da bo do drugega vala prišlo zagotovo. Na drugi strani je 14 odstotkov anketiranih mnenja, da se drugi val verjetno oziroma zagotovo ne bo zgodil. Glede tega ima stališče izoblikovanih večina vprašalnih - manj kot pet odstotkov jih pravi, da ne vedo oziroma na vprašanje niso želeli odgovoriti, so zapisali pri Mediani.

Od vprašanih, ki pričakujejo drugi val okužb, skoraj polovica (48,8 odstotka) drugi val napoveduje za letošnjo jesen, za poletje ga napoveduje 28,8 odstotka anketiranih, približno desetina (11,9 odstotka) pa je mnenja, da se drugi val že dogaja. Za zimo drugi val pričakuje 7,7 odstotka vprašanih, še kasneje pa 1,8.

Ob pričakovanju drugega vala okužb strah prebivalcev pred okužbo ne narašča, a tudi ne upada. Če je rezultat merjenja sredi maja na strani zaskrbljenih pokazal skupaj 38 odstotkov vprašanih, na drugi strani pa 40,6 odstotka, je zadnje merjenje med 18. in 20. junijem pokazalo, da je med zaskrbljenimi skupno 37,1 odstotka, med tistimi, ki niso zaskrbljeni, pa 38,8 odstotka vprašanih.

Tako je zadnje merjenje pokazalo, da je zelo zaskrbljenih 6,1 odstotka, zaskrbljenih pa 31 odstotkov vprašanih. Da niso zaskrbljeni, je odgovorilo 24,3 odstotka, da sploh niso zaskrbljeni pa 14,5 odstotka anketiranih. Delež anketirancev, ki se glede zaskrbljenosti ne opredelijo v nobeno skrajnost, že od začetka epidemije znaša okoli 24 odstotkov.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 18. in 20. junijem 2020 z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 513 polnoletnih prebivalcev Slovenije, ki so po spolu starosti in regiji predstavljali reprezentativen vzorec za Slovenijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.