4. 2. 2019, 19:40 | Vir: STA

Večji del mesa za slovenski kebab ni bilo iz sporne poljske klavnice!

profimedia
Večji del mesa za slovenski kebab ni bilo iz sporne poljske klavnice! (foto: profimedia)

Od okoli dveh ton potencialno spornega mesnega pripravka za kebab ga 1,5 tone ni prišlo iz sporne poljske klavnice. Za okoli 500 kg se sledljivost še preverja, ne izvira pa iz obdobja, za katerega so poljske oblasti odredile umik iz prodaje, so povedali po sestanku vodstev uprave za varno hrano in resornega minsitrstva.

"Trenutno je še 500 kilogramov mesa pod vprašajem, sledljivost se še preverja. Vse meso je zadržano, torej ni v obtoku. Informacij o kakšnih novih pošiljkah spornega mesa pa trenutno nimamo," je v izjavi za medije po sestanku s predstavniki uprave za varno hrano danes v Ljubljani povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. "Situacija je pod nadzorom," je zagotovila.

Generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi pa je povedal, da bodo z vzorčenjem končali so srede, nato pa bodo rezultati znani v petih do desetih dneh.

Po trenutno podatkih drugega morebitno spornega mesa iz Poljske v Sloveniji ni.

Inšpektorji na Poljskem!

Inšpektorji Evropske komisije so na Poljskem začeli preverjati primer spornega mesa iz ene od poljskih klavnic.

O podrobnostih dela inšpektorjev govorka komisije Anca Paduraru v Bruslju ni želela govoriti. Dejala je, da bo poročilo inšpektorjev pripravljeno v približno mesecu dni.

Cilja misije inšpektorjev sta po neuradnih navedbah dva: preveriti izvajanje uradnega nadzora nad verigo govejega mesa in v njej ter izvajanje zahtev EU, vključno z zahtevami glede sledljivosti, ter pridobiti sveže informacije o ukrepanju po odkritju spornega mesa, vključno z odpoklicem proizvodov iz zadevnega objekta.

Pregledali bodo klavnice, razsekovalnice, prostore trgovcev z govedom, urade pristojnih oblasti ter podatke o identifikaciji, registraciji in gibanju goveda. Pri preverjanju se bodo osredotočili na organizacijo in izvajanje uradnega nadzora v proizvodni verigi.

V Bruslju ob tem neuradno izpostavljajo, da je to v prvi vrsti nezakonita dejavnost, in da je preiskava v rokah poljskih pravosodnih oblasti. Inšpektorji komisije se bodo osredotočili na vprašanje, ali obstajajo v nadzornem sistemu pomanjkljivosti, ki lahko zlahka omogočijo takšno nezakonito dejavnost.

Na evropskem portalu sistema hitrega obveščanja za živila in krmo, znanega po angleški okrajšavi RASFF, je sicer za zdaj navedenih 15 držav, ki jih primer zadeva: Češka, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija in Švedska.

Sporno meso po navedbah slovenske uprave za varno hrano sicer prihaja iz poljske klavnice Elkopol. Poljski organi so prejšnji teden sporočili, da je nosilec živilske dejavnosti v omenjenem obratu izvajal nezakonite dejavnosti, ter da so skupaj s policijo v dodatnih pregledih v zapuščenem prevoznem sredstvu našli bolne živali, ki niso bile primerne na zakol.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.