24. 6. 2022, 06:00

Vegansko ali na rastlinski osnovi - poznate razliko?

Profimedia
Vegansko ali na rastlinski osnovi - poznate razliko? (foto: Profimedia)

Sliši se enako, a skrivnost je v drobnem tisku. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Zadnje čase smo obkroženi z različnimi izrazi, ki simbolizirajo zdrav življenjski slog, a pri odločitvah je potrebna previdnost. Ni namreč zdravo vse, kar se zeleno sveti.

Profimedia

Za primer lahko vzamemo oznaki "vegansko" in "na rastlinski osnovi". Čeprav se zdi, da gre za eno in isto, se motimo. Izdelki na rastlinski osnovi - večinoma hrana, a lahko tudi obleka - namreč vsebujejo "le ali predvsem" rastlinske snovi

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uhling Dietitians (RDs) (@uhlingrds)

Hrana na rastlinski osnovi torej ni veganska.

V njej se lahko znajdejo izvlečki jajc, mleka, kosti (želatina), školjk (slaščičarske glazure), ribje olje, proteini in še kaj. Ko se boste naslednjič odločali med veganskim sladoledom in sladoledom na rastlinski osnovi, se posvetite sestavinam in zelo verjetno boste na zadnji strani škatle opazili vsaj eno od naštetih.

Profimedia

Pri veganstvu gre po drugi strani za celovit življenjski slog, v prehrani ni nobenih živalskih produktov, vegani zavračajo tudi živalske izdelke na splošno, ne uporabljajo ne usnja ne volne, pozorni so tudi pri izbiri kozmetike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dirtysnouts.com (@dirty.snouts)

Odločitev za veganstvo ima navadno moralne temelje, a pri tem ne gre pozabiti na znano izjavo oxfordskega profesorja, biologa in klimatologa Josepha Poora: “Veganska dieta je verjetno najmočnejši posamezen ukrep za zmanjšanje našega vpliva na planet Zemljo, ne le na toplogredne izpuste, ampak tudi na zakisljevanje, evtrofikacijo, rabo zemlje in vode.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angelica Parisi (@see.vegan)

Strokovnjaki medtem opozarjajo, da tako veganska dieta kot dieta na rastlinski osnovi nista dostopni vsem, za njiju se lahko odločajo le privilegirani sloji. Na zahodu pomeni le višje stroške, a v mnogih delih sveta sploh ni dostopna. To še posebej velja za tako imenovane “prehranske puščave”, kjer je dostop do raznolike zdrave in dostopne hrane omejen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.