8. 4. 2022, 15:00

Veliki preobrat! Znanstveniki uspeli pomladiti celice kože za 30 let – kaj to pomeni za nas?

Profimedia
Veliki preobrat! Znanstveniki uspeli pomladiti celice kože za 30 let – kaj to pomeni za nas? (foto: Profimedia)

Znanstveniki so razvili navdušujočo novo metodo pomlajevanja človeških kožnih celic celo do 30 let, kar je najbolj učinkovita tehnika reprogramiranja celic doslej.

V novi študiji, objavljeni na eLife, je skupina znanstvenikov razkrila, da so uspeli delno obnoviti funkcije starejših celic in s tem zmanjšati njihovo biološko starost za kar 30 let. V testih, v kateri so simulirali rano na koži, je skupina odkrila, da delno pomlajene celice kažejo funkcije mladih celic.

Strokovnjaki inštituta Babraham so razvili prvo t. i. prehodno reprogramiranje zorenja celic, rezultat pa je izjemen, saj obnovljene celice producirajo kolagenski protein na nivoju mladih celic.

Čeprav je raziskava še v zgodnjih fazah, so znanstveniki prepričani, da njihova odkritja lahko pomagajo sprožiti pravo revolucijo na področju regenerativne medicine, še posebej, če lahko zdaj ta postopek replicirajo tudi v drugih vrstah celic.

Regenerativna biologija si sicer že nekaj časa prizadeva popraviti ali zamenjati celice, vključno s starimi, pri čemer je eno najpomembnejših orodij ustvarjanje induciranih matičnih celic. Vendar pa ta postopek izbriše celici njene funkcije, kar jim posledično daje možnost, da postanejo katerikoli tip celice.

Nova metoda, ki je osnovana na tehniki ustvarjanja matičnih celic (ta je bila obenem tudi nagrajena z Nobelovo nagrado), težavo brisanja funkcij celice reši z reprogramiranjem sredi sicer enakega procesa tvorjenja matičnih celic. To za nas pomeni, da bodo lahko s specifičnim tarčnim pristopom prek celic do genov vendarle začeli opazno zavirati znake staranja. 

"Dokazali smo, da se celice lahko pomladijo brez izgube njihovih prvotnih funkcij in da pomlajevanje povrne nekatere funkcije starim celicam," je za tuje medije povedal dr. Diljeet Gill, raziskovalec na Babrahamovem inštitutu. "Da smo ob tem videli tudi znake zaviranja staranja v genih, ki so povezani z različnimi boleznimi, pa je še posebej obetavno za prihodnost našega dela."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.