Veste, kaj pravzaprav jeste, ko si pripravite zmrznjen pomfri? Tole vas bo morda presenetilo (in boste odslej ravnali drugače)

19. 8. 2025, 18:00 | Uredništvo
Otrok uživa v pomfriju (foto: Profimedia)
Otrok uživa v pomfriju
Profimedia

Le malokdo se lahko upre hrustljavemu, ocvrtemu krompirčku, ki je lahko odlična priloga, pa tudi samostojna jed.

Obožuje ga staro in mlado, velja za odlično samostojno jed v družbi sveže zelene solate ali pa kot priloga mesnim in ribjim jedem. Priprava pa je malce zamudna, zato je še kako razumljivo, da se številni odločijo za zamrznjeno različico krompirčka. Tako namreč prihranijo precej časa pri pripravi, saj ga je potrebno le ocvreti - tako se izognejo lupljenju in rezanju krompirja. Toda - ali veste, kaj pravzaprav jeste, ko se odločite za zamrznjen pomfri?

Je to res sploh krompir?

Na prvi pogled je odgovor enostaven: pomfri se dela iz krompirja, olja in soli. Toda industrijski pomfri, ki ga kupujemo v trgovinah, pogosto prestane vrsto procesov: kuhanje, blanširanje, sušenje, predcvrtje in šele nato zamrzovanje. Poleg tega številne različice vsebujejo dodatke, kot so škrob, sladkor, stabilizatorji in sredstva proti sprijemanju. Posebna kategorija so oblikovani krompirčki - popolnoma ravne paličice ali krompirčki v različnih oblikah. Ti sploh niso rezani iz celega krompirja, temveč so narejeni iz pireja, ki se stisne, oblikuje in nareže. Torej se odgovor glasi, da, vsebuje krompir, a to ni tisti domači, sveže olupljeni in ročno narezani.

Strokovnjaki pravijo takole ...

Čeprav ga obožujemo, strokovnjaki opozarjajo, da je pomfri eno najbolj nezdravih živil, razlogi pa so:

  • Cvrtje v globokem olju ustvarja transmaščobne kisline, povezane z boleznimi srca.
  • Velika vsebnost enostavnih ogljikovih hidratov povzroči hiter dvig in padec krvnega sladkorja.
  • Visok delež soli dodatno obremenjuje organizem, zlasti pri ljudeh z visokim krvnim tlakom.
  • Ponovno cvrtje in pogrevanje lahko ustvarita spojine, kot je akrilamid, ki ga povezujejo s povečanim tveganjem za raka.
Nemčija v bran Izraelu: razmišljajo o bojkotu Evrovizije
Veste, kaj pravzaprav jeste, ko si pripravite zmrznjen pomfri? Tole vas bo morda presenetilo (in boste odslej ravnali drugače)
Profimedia

Pomfri je torej ultimativni primer "prepovedane hrane" - vemo, da ni dober za nas, a je tako okusen, da se mu je težko upreti. Če že ne moremo brez njega, nutricionisti svetujejo, da se pogosteje odločimo za domačo različico. Resda zahteva nekoliko več časa in truda, vendar je domač pomfri iz pravega krompirja ne le bolj zdrav, temveč tudi precej okusnejši.

Tukaj je nekaj predlogov za pripravo okusnega krompirčka, ki se bo kar topil v ustih: 

Domača začimbna sol

Z malo arome bo imel krompirček povsem drugačen okus. Za en pekač krompirja potrebujete naslednje sestavine za domačo začimbno sol:

  • 2 žlici morske soli, 1 žlico mlete sladke paprike
  • 1 žlico dimljene mlete paprike
  • ½ žličke gorčice v prahu in 1 žličko škroba.

Vse sestavine strite v možnarju in začimbno sol primešajte ocvrtemu krompirčku.

Potresanje

Krompirjeve paličice 5 minut pred koncem peke potresite z nastrganim parmezanom, pred serviranjem pa še z malce sesekljanega peteršilja.

Slasten sladki krompir

Priprava je povsem preprosta, okus pa sijajen.

Za 4 porcije potrebujete:

  • približno 500 g svežega sladkega krompirja, 1 žličko soli, 1 žlico škroba,
  • 1 žlico mlete paprike, 2 žlici repičnega ali sončničnega olja, mlet čili ali pa kajenski poper.

Priprava:

Sladki krompir olupite in ga zrežite na približno 1 cm debele rezine. Te narežite na 1 cm debele paličice. V skledi zmešajte vse preostale sestavine in jim dodajte krompirjeve paličice. Dobro premešajte. Paličice porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih 20 do 25 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Pazite, da se ne bodo preveč zapekle. Zraven se izvrstno poda kečap. Namesto krompirja lahko uporabite tudi pastinak ali pa korenje. Zelenjavo zrežite na paličice, jih marinirajte v olju in začimbah in jih specite v pečici.

Ni treba, da je vedno le kečap

K ocvrtemu krompirčku pripravite česnovo omako. Slastna pa je tudi pomaka s kozjim sirom.

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 šopek drobnjaka, 4 stroke česna,
  • 300 g ovčjega sira,
  • 600 g polnomastnega jogurta,
  • 4 žlice ajvarja, sol in poper.

Priprava:

Drobnjak in česen drobno sesekljajte. Sir zdrobite z vilicami in vse skupaj zmešajte z jogurtom in ajvarjem. Pomako začinite s soljo in poprom. Pa dober tek!

Kombinacija, ki vas bo navdušila: ti sladko-kisli piškoti so pravi poletni hit

Novo na Metroplay:  TPV Volley Novo mesto I NLB Šport mladim