N. V. | 23. 5. 2023, 20:00

Veste, kakšno krvno skupino imate? Poznamo načine, kako to preveriti

Profimedia

Marsikateri Slovenec ne ve, kakšno krvno skupino ima – tega namreč ni tako lahko izvedeti.

Velika večina Slovenk in Slovencev ne pozna svoje krvne skupine. Razlog za to je, da v zdravstveni stroki velja mnenje, da to ni tako pomemben medicinski podatek.

"Krvna skupina je podatek, ki je pomemben le v nosečnosti, pri transfuziji krvi ter pri presaditvi organov ali tkiv," nam razloži zdravnik Ivica Marić, specialist transfuzijske medicine z Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Kako izvem, kakšno krvno skupino imam?

Če je bila še pred leti krvna skupina zapisana na kartici ZZZS in je do nje lahko dostopal osebni zdravnik, ki vam jo je na zahtevo razkril, zdaj osebni zdravnik nima več dostopa do tega podatka. Kako torej izvedeti, kakšno krvno skupino imate? Obstajajo štirje načini:

  • razkrijejo vam jo v času nosečnosti,
  • določijo jo na krvodajalskih akcijah, vendar vas o tem ne obvestijo v obliki uradnega izvida,
  • razkrijejo jo pacientom, pri katerih se pričakuje, da bi lahko v sklopu svojega zdravljenja oziroma zdravstvene obravnavne potrebovali transfuzijo krvi,
  • posamezniki, ki jih zanima, katera je njihova krvna skupina, si lahko samoplačniško določijo krvno skupino v katerikoli transfuzijski ustanovi v Sloveniji. Cena storitve z odvzemom krvi je manj kot 20 evrov, odvisno od laboratorija.

Nepomemben medicinski podatek?

Marić za spletni medij Metropolitan.si razlaga, da poznavanje ali nepoznavanje krvne skupine popolnoma nič ne vpliva na zdravje posameznika: "Res je, da velika večina Slovencev ne pozna svoje krvne skupine, ampak istočasno je treba izpostaviti, da verjetno velika večina ne pozna svojih, lažje dostopnih, a mnogo bolj pomembnih medicinskih podatkov, kot so indeks telesne mase, krvni pritisk, raven holesterola ..."

Profimedia

Da poznavanje lastne krvne skupine ni pomembno, so pokazale izkušnje, pravi: "Pacienti so si pogosto zapomnili napačno krvno skupino in smo posledično ponavljali testiranje, pridobivali dodatne vzorce krvi oziroma preverjali podatke, pri tem pa izgubljali dragocen čas, predvsem v tistih primerih, ko pacient nujno potrebuje transfuzijo."

Nadgradnja sistema

Skrivnost glede krvne skupine pa bo kmalu razkrita – oziroma vsaj bolj dostopna. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino načrtuje nadgradnjo enotnega transfuzijskega informacijskega sistema. Z načrtovano nadgradnjo informacijskega sistema in integracijo z drugimi sistemi bodo podatki o krvni skupini lažje dostopni javnosti.

"Kljub večji dostopnosti podatkov je treba opozoriti, da krvno skupino določamo in bomo določali v sklopu vsake transfuzije, saj na ta način preprečujemo morebitne (redke) zaplete," je za konec opozoril Marić.