A. B. | 21. 3. 2022, 11:49

Prva manekenka z downovim sindromom: "Želim povedati celemu svetu, da nimamo meja"

Sofía Jirau.

Profimedia

Ste si zjutraj nadeli par različnih nogavic? S to gesto lahko izrazite podporo obolelim z downovim sindromom. 21. marec je svetovni dan te bolezni.

Obisk ginekologa, ki razkrije možnosti za razvoj Downovega sindoma pri otroku, ni izbira. Je velika mera odgovornosti in kompromisov, ki jih je treba sprejeti zato, da otroku zagotovimo otroštvo, v katerem se nikoli ne bo počutil manj vreden ali manj sposoben. Vsekakor pa to ne pomeni, da so otroci s svojim genetskim stanjem označeni. Vse prej kot to!

To dokazuje tudi 24-letna portoriška manekenka Sofía Jirau, ki se je v zgodovino zapisala kot prva manekenka z Downovim sindromom, angažirana pri podjetju Victoria's Secret: "Želim povedati celemu svetu, da ljudje z mojim stanjem, Downovim sindromom, znotraj in zunaj nimamo meja," je zaupala People.com in pri tem poudarila, da se nikoli ni počutila bolj sprejeto v okolju, ki se je nekoč zdelo tako nedostopno. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofía Jirau (@sofiajirau)

Downov sindrom ni bolezen, temveč stanje, ki traja vse življenje. Je genetska mutacija, pri kateri gre za kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten, 21. kromosom. Namesto dveh parov kromosomov ima oseba z Downovim sindromom tri, kar upočasnjuje tako telesni kot duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo še danes ni znan. 

Zato 21. marca vsako leto obeležujemo dan 21. kromosoma ali Downovega sindroma. Ideja je nastala, ker so kromosomi oblikovani "kot nogavice." Gesta, ki jo aktivno zavzemamo že kar nekaj let tudi v Sloveniji, je, da si obujemo pisane nogavice. 

Pri tem pa ne pozabite prisluhniti tudi svojemu otroku. Sofia obožuje svojo drugačnost, saj pravi: "Počutim sem se kot zvezdni utrinek." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.