10. 3. 2023, 13:14

Vinci Vogue Anžlovar z javnostjo delil strašljivo novico: "Zelo verjetno imam ALS."

Katja Goljat

Slovenski režiser, scenarist in igralec Vinci Vogue Anžlovar, ki ga slovenska javnost najbolje pozna po celovečernem filmu Babica gre na jug iz leta 1991, je na svojem facebook profilu objavil šokantno novico o svojem zdravju.

Takole je zapisal:

"Pri tem, da ti zdravnik pove, da imaš zelo verjetno ALS, je super to, da potem lahko vsakomur poveš iskreno, kaj si o njem misliš. Oni bodo imeli nato še veliko časa, da te bodo opravljali."

K svoji objavi je pripel prispevek, v katerem je pojasnjeno, za kako hudo bolezen gre. 

Ker je diagnoza resnično resna, ga prijatelji in znanci pod objavo spodbujajo, naj vendarle zaprosi še za drugo mnenje. 


Vinci Vogue Anžlovar je pred leti režiserstvo obesil na klin in postal taksist, potem pa pred kratkim vendarle predstavil svoj novi celovečerec. Film Babica gre na jug je po več kot tridesetih letih dobila svoje nadaljevanje v filmu Dedek gre na jug. 

Kakšna bolezen je ALS?

Eden najbolj znanih primerov bolnika z ALS je bil Stephen Hawking, ki pa vendarle ni bil najbolj ’tipičen’, saj je zbolel relativno mlad.

"Da, on je v bistvu zelo nenavaden primer, saj je pri ALS zelo redko, da bi nekdo tako dolgo preživel. Mislijo celo, da ima neko nenavadno obliko, ne čisto klasične oblike bolezni. Približno 10 % ljudi, ki so diagnosticirani z ALS, živi nato še čez 10 let. Zdravniki še ne vedo, ali so to ljudje, ki nimajo prave oblike ALS in so jih tako pomotoma diagnosticirali, ali pa imajo morda neko odpornost, da se lahko delno zavarujejo pred boleznijo," je v intervjuju pred časom povedala raziskovalec Jernej Ule, ki v laboratorijih raziskuje prav živčne celice s poudarkom na nevrodegenerativnih boleznih. 

"Te nevrodegenerativne bolezni, ki jih raziskujemo, vključujejo denimo alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen, pa tudi druge bolezni, ki jih ne poznamo tako dobro. Na primer bolezen motoričnih nevronov oziroma amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je tudi precej pogosta. Razlog, da je ne poznamo, je delno to, da zanjo, ko človek zboli, ni dobrega zdravila in bolezen hitro napreduje, tako da redko srečaš bolnika na cesti. Polovica pacientov preživi tri leta. Z ALS se ukvarjamo tudi zato, ker so sprožilci bolezni pogosto ravno tisti mehanizmi, ki jih mi raziskujemo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.