Uredništvo | 17. 9. 2024, 11:13
Doživela je 122 let: najstarejša ženska v zgodovini je vsak dan jedla ta tri živila
Kaj je bila njena skrivnost?
Za najstarejšega človeka v zgodovini velja Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je umrla leta 1997, stara kar 122 let. Njena dolgoživost je še vedno predmet številnih razprav, saj želijo znanstveniki ugotoviti, kaj pripomore k tako dolgemu življenju.
V britanski raziskavi, ki je preučevala šesterico ljudi, ki so dočakali več kot sto let, so denimo ugotovili, da je ključna za dolgo življenje prehrana.
Vprašanje, ki bi si ga torej morda morali postaviti, je: kaj točno je jedla Jeanne Louise Calment? Gospa častitljive starosti naj bi vsak dan konzumirala tri osnovna živila, to pa so čokolada, vino in olivno olje, piše Zagreb.info.
Čokolado naj bi jedla prav po vsakem obroku. Že več raziskav je pokazalo, da je čokolada lahko koristna za zdravje srca in da pripomore celo h krepljenju imunskega sistema. Sploh črna čokolada vsebuje antioksidante, ki, če jo uživate v zmernih količinah, lahko doprinesejo k boljšemu zdravju in počutju.
Morda vas zanima tudi:
- Pri katerih letih se Slovenci počutijo stare?
- Najstarejši človek razkril skrivnost dolgega življenja
Tudi rdeče vino ima številne prednosti, če smo pri njem zmerni. Ritual pitja vina ob obrokih je sploh razširjen v državah z mediteransko prehrano, kjer se vino kombinira z zdravimi maščobami, hrano rastlinskega porekla in olivnim oljem.
Prav olivno olje je še eno živilo, ki ga je Jeanne Louise Calment zelo pogosto uživala. Poleg tega pa je njena dolgoživost gotovo tudi posledica tega, da ni bila podvržena stresu. Delala je namreč s skrajšanim delovnim časom in uživala v številnih aktivnostih, kot so tenis, vožnja kolesa, plavanje in igranje klavirja.
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del