15. 2. 2022, 08:00

Vseslovenska akcija ozaveščanja ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku

profimedia

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga je leta 2002 ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day. Vseslovensko akcijo ozaveščanja o prisotnosti raka pri otrocih je pripravilo tudi Društvo Junaki 3. nadstropja, s čimer želijo poudariti, da rak ni samo bolezen odraslih.

Danes bo Slovenija zasijala v zlati barvi, barvi pentlje, ki simbolizira otroškega raka. »Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom.  Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico,« pravi predsednica Društva Junaki 3. nadstropja  Urška Kolenc.

Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, za ta dan organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih. K sodelovanju so povabili vse slovenske občine in ostale lastnike, da 15. 2. objekte po vsej Sloveniji osvetlijo z zlato oz. rumeno barvo in tako izkažejo podporo Junakom ter Junakinjam. Sprožili so tudi akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih, s čimer želijo povečati zavedanje, da bolezen rak ni samo bolezen odraslih.

Zlata pentlja izkazuje podporo otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom, vsem, ki so premagali otroškega raka, družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka, zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic ter čas namenjajo otroškemu raku.

Rak pri otrocih v Sloveniji

Za rakom v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80%, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Rak je namreč pri otrocih še vedno pogosto tabu tema in v Društvu si prizadevajo doprinesti k večjemu sprejemanju. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo.

Vabljeni, da ob mednarodnem dnevu boja proti raku pri otrocih izpolnite kratko anketo o otroškem raku, ki jo najdete na povezavi: forms.gle.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.