WHO opozarja: Koronavirus bo še dolgo prisoten

22. 4. 2020, 19:41 | Zdravje | Vir: STA

              WHO opozarja: Koronavirus bo še dolgo prisoten (foto: Profimedia) Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo novi koronavirus, zaradi katerega je WHO že pred časom razglasila pandemijo in je povzročil doslej nevidene posledice tako za svetovno družbo kot gospodarstvo, še dolgo prisoten.

Ob tem je WHO opozorila, da je večina držav po svetu še v zgodnjem obdobju spopadanja s pandemijo, hkrati večina Zemljanov ostaja dovzetnih za koronavirusno boleznijo 19, ki jo novi koronavirus povzroča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne naredite napake: Še dolga pot nas čaka. Ta virus bo z nami dolgo časa," je na novinarski konferenci danes opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odzval se je tudi na kritike, ki so jih na račun WHO in njegovega ravnanja ob pojavu virusa izrekli nekateri svetovni voditelji na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Tedros je tako ocenil, da je WHO izredne zdravstvene razmere zaradi novega koronavirusa razglasila v primernem času in so se lahko države ustrezno pripravile in načrtovale svoje ukrepe.

"Če pogledam nazaj, menim, da smo izredne razmere razglasili v pravem času", 30. januarja in svet je "imel dovolj časa za odziv", je še dejal generalni direktor WHO.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v svetu potrdili 2.594.724 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 179.778 ljudi.