18. 6. 2020, 11:32 | Vir: STA

WHO prekinil s testiranjem zdravila za malarijo

Profimedia

Zdravila za malarijo hidroksiklorokin ne bodo več testirali na bolnikih v okviru mednarodne študije, v kateri so testirali obstoječa zdravila za zdravljenje covida-19, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zdravilo namreč ni zmanjšalo stopnje smrtnosti pri hospitaliziranih bolnikih, so dodali.

WHO je ob tem navajal več študij, v katerih so testirali hidroksiklorokin, ter druge dokaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ravno v začetku tedna je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) ukinila dovoljenje za izredno uporabo zdravil za malarijo klorokina in hidroksiklorokina proti covidu-19, ker da ne pomagata.

Študija v okviru WHO, ki so jo imenovali solidarnost, raziskuje, katera obstoječa zdravila za malarijo, aids, ebolo in multiplo sklerozo bi lahko varno uporabili za zdravljenje koronavirusne bolezni 19.

Podobne raziskave potekajo tudi pod okriljem drugih organizacij in inštitutov. V okviru britanske raziskave so med drugim ugotovili, da zdravljenje s steroidom deksametazon lahko bistveno zniža smrtnost najhuje obolelih s covidom-19. WHO je prve ugotovitve označil za preboj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.