WHO svari Evropo pred drugim valom: »Upajmo na najboljše, pripravimo se na najslabše!«

Na pragu vročega poletja!

19. 6. 2020, 11:53 | Zdravje | Piše: N.Z.

              WHO svari Evropo pred drugim valom: »Upajmo na najboljše, pripravimo se na najslabše!« (foto: profimedia) profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari Evropo, da najhujše še zdaleč ni mimo. Čeprav so številke na zahodu Evrope obetajoče, pa alarmantno naraščajo na vzhodu.

»V zadnjih nekaj mesecih se je število okužb v evropskih državah kumulativno povečalo. Iz šestih držav se je virus razširil v kar 21 njih,« je povedal dr. Hans Kluge, regionalni direktor pri WHO za Evropo.

Kluge je evropsko regijo posvaril pred lažnim občutkom varnosti potem, ko so se statistike okužb v povprečju in za celo Evropo ’stabilizirale pri 17.000 do 20.000 primerih dnevno’.

»Potrebno je ostati previden, sproščanje ukrepov pa mora biti premišljeno,« je poudaril dr. Kluge potem, ko so odprtju šol v nekaterih evropskih državah že sledili lokalni izbruhi novih okužb.

»Prav je, da upamo na najboljše, vendar se je potrebno pripravljati tudi na najslabše,« je bil še jasen dr. Kluge. »Nevarnost še ni minila. S karanteno in socialnim distanciranjem smo zgolj pridobili na času. Tveganje za drugi val epidemije je še vedno visoko v vseh evropskih državah.«

Kluge svetuje vladam po Evropi, da se ’v polno posvetijo agresivnemu spremljanju novih izbruhov s pomočjo testiranja in uvedbo sledilnih sistemov. »Le tako se bomo lahko ognili vnovičnemu zaprtju javnih prostorov za državljane v naslednjih nekaj tednih in mesecih.«

Znamenja tveganj, da se nam zgodi drugi val, so visoka tudi za Slovenijo.

Drugi val v Sloveniji

Lažno zatišje pred nevihto

V javnost prihajajo novi dokazi o tem, da je bil virus v Evropi prisoten že konec decembra, čeravno ga je Italija kot prva evropska država, ki je prva uvedla karanteno za celo državo, uradno zaznala šele 21. februarja. Analize odpadnih voda pa zdaj kažejo, da je bil koronavirus v populaciji prisoten že mesece poprej. V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 34.500 ljudi.

O podobnih izsledkih poročajo tudi iz drugih evropskih držav. Švedske oblasti so tako poročale, da so se na Švedskem prvi primeri novega koronavirusa pojavili že novembra lani, a morajo te ugotovitve še potrditi. Podobnega mnenja so tudi v Franciji potem, ko so še enkrat preverili primere pljučnic, ki so se v Franciji pojavljali pred uradno potrjenim izbruhom koronavirusa v državi.

Vračanje življenja na slovenske ulice je skratka lahko zelo varljivo. Poročila o novih okužbah, četudi te niso številčne, so jasen znak, da je virus v državi še vedno prisoten, bližina držav z že tlečo epidemiološko sliko pa kaže, da je tveganje za drugi val epidemije precejšenj. Da tokrat nevarnost prihaja z vzhoda - iz držav balkanske regije, s katerimi ima Slovenija prek ekonomskih migracij močne vezi - pa prav tako ni zanemarljivo.

Priporočila za preventivne ukrepe, pri katerih je najbolj učinkovito prav socialno distanciranje, so zato še kako na mestu.