18. 1. 2022, 15:28

YouTube je največji razširjevalec lažnih novic (piše The Guardian)

profimedia

YouTube je poglaviten kanal za širjenje dezinformacij in lažnih novic na svetu in nikakor ne naredi dovolj, da bi platformo očistil napačnih trditev. Takšnega mnenja je globalna koalicija organizacij, ki preverjajo dejstva.

Javno pismo, naslovljeno na YouTube (in njenega lastnika Google), je podpisalo več kot 80 skupin, med katerimi so tudi britanski Full Fact in Fackt Checker Washington Posta. Video platforma po njihovih navedbah še vedno gosti skupine kot so: Doctors for the Truth, ki širijo dezinformacije o covidu, odstranjeni pa niso niti videi, ki komunicirajo 'narativo prevare' tekom zadnjih ameriških volitev.

"YouTube dovoljuje manipulativnim in izkoriščevalskim akterjem, da zlorabljajo platformo za okoriščanje z drugimi in da se organizirajo in monetizirajo. Trenutni ukrepi preprečevanja širjenja lažnih novic niso učinkoviti," je v pismu, naslovljenem na YouTube direktorico, Susan Wojcicki, zapisala globalna koalicija.

Pismo od YouTuba zahteva, da uvede naslednje štiri spremembe:

  • zavezo, da bo finančno podprl neodvisne raziskovalce, ki opozarjajo na dezinformacijske kampanje,
  • poskrbel, da povezave znotraj videov, ki vodijo do dezinformativnih vsebin, ne bodo delovale,
  • ustavil algoritme, ki promovirajo kronične kršilce praviln
  • in se lotil omejevanja dezinformacij tudi v ne-angleških jezikih.

Pismo globalne koalicije, ki dnevno preverja trditve lokalnih oblasti, medijev in spletnih objav posameznikov, trdi, da YouTube enostavno ni naredil dovolj, da bi omejil širjenje dezinformacij. Problem je še posebno pereč, ko gre za uporabnike Latinske Amerike, Azije in Afrike.

Med podpisniki pisma so tudi skupine za preverjanje dejstev iz Indie, Nigerije, Filipinov in Kolumbije, med primeri lažnih novic pa se je uvrstil tudi primer nekdanjega filipinskega predsednika Ferdinanda Marcosa, katerega sin se skuša politično profilirati, pa tudi prava poplava sovražnega govora do ranljivih skupin v Braziliji.

Med podpisniki so skupine in organizacije iz kar 40 držav celega sveta. Med njimi so: Full Facts, Fact Checker, španska fundacija Maldita ter privatna televizijska mreža India Today, so še zapisali pri The Guardian.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.